STIGLE PRITUŽBE: Zbog njih će se provjeravati zakonitost Odluke o autotaksi prijevozu

commons.wikimedia.org

Ne zna se tko stoji iza obavijesti.

Jedno odvjetničko društvo poslalo je Visokom upravnom sudu pritužbu kojom su zatražili ocjenu zakonitosti Odluke o autotaksi prijevozu o kojoj se raspravljano na nekoliko predhodnih sjednica Gradske skupštine.Podsjećamo, čak 170 novih dozlova biti će izdano autotaksistima.

“U meritumu stvari oni se referiraju na kriterije koji stoje u Odluci, a koji se primjenjuju onda kada ima više kandidata nego što ima slobodnih dozvola. Ti se kriteriji odnose na starost vozila, no u prijavi stoji da starost vozila ne znači i neku dobru karateristiku. Po tome bi bilo da oldtimeri mogu voziti po Zagrebu bez obzira što ne mogu konkurirati vozilima koji imaju eko programe, pojasnio je Ratko Maričić, predsjednik Odbora za statut, poslovnik i propise.

Druga optužba odnosi se na članak 13. u kojem stoji da pravne osobe ne mogu svoje dozvole prosljeđivati na nekoga drugoga, dok Zakon o obrtu to dozvoljava.


“Pravne osobe kada prestaju postojati, prestaju postojati, a obrtnik ima pravo da ga se naslijedi”, izjavio je Maričić.

Mnogi nagađaju tko stoji iza ove objave, ali odvjetničko društvo nije legitimno tražiti ocjenu zakonitosti.

“Člankom 83. Zakona o upravnim postupcima je propisano da postupak ocjene zakonitosti Visoki upravni sud može pokrenuti po službenoj dužnosti na temelju obavjesti građanina, pučkog pravobranitelja ili na zahtjev suda. Ovdje je zahtjev podnesen od strane pravne osobe koja uopće nema legitimitet pokretati ovakav postupak ukoliko ne zastupaju fizičku osobu koja može podnjeti ovakakv zahtjev “, izjavio je Mladen Tomac, pomoćnik pročelnika za pravne i financijske poslove.

Ni Nenad Matić ne slaže se s anonimnošću.

“Kao čovjek uvijek sam protivnik anonimnih prijava jer treba se potpisati imenom i prezimenom. Ovdje je želja da se onemogući daljnje raspisivanje dozvola kako bi se netko zaštitio na tržištu kako ne bi bilo novih radnih mjesta. Morate se potpisati kako bi se znalo koji je razlog ovakve obavjesti i tko stoji iza toga. Ovjde se misli mimo Gradske skupštine pogodovati nekoj grupaciji”, oštar je bio Matić.

Oglasila se i SDP-ova Sanja Ožić koja smatra kako se odluke trebaju prepustiti Visokom upravnom sudu.

“Ovaj vaš prijedlog bio bi predlaganje sudu da on odluči dali je za to službeno nadležan ili nije, što mislim da sud ovakav način komunikacije ne odobrava. Kad govorimo o Odluci, koliko sam ja shvatila daje se ocjena zakonitosti Odluke o autotaksi prijevozu, a ne odluke koja još nije niti donesena. Ja ovaj prijedlog neću podržati, mislim da je je to sud dobro naznačio. Na sudu je da odluči o zakonitosti tko je podnio obavjest. Sud zna po službenoj dužnosti tko može podnjeti, tko ne može u kojoj situaciji”, izjavila je Ožić.

Na sljedećoj sjednici Gradske skupštine biti će osnovano povjerenstvo za dodjelu novih dozvola autotaksi prijevoznicima. Utvrđeni su i kriteriji u novoj Odluci o autotaksi prijevozu poput starosti vozila i određenih dugovanja prema gradu i državi, piše Zagrebancija. 

Komentari