STIGLA JE PRESUDA Sjećate li se slučaja iz Zagorja u kojem je osmašu bez maske zabranjeno da dolazi na nastavu?

Photo: Damir Spehar/PIXSELL

U prvim tjednima početka nove školske godine u rujnu, javnost je zaokupljala priča o dječaku iz Krapinskih Toplica i njegovim roditeljima koji su ga bez maske slali u školu. Slučaj je krenuo tako da su dječaka u osmi razred roditelji slali bez maske u školu, da bi mu, zbog kršenja epidemioloških mjera, škola zabranila pohađanje nastave – bez maske, jasno.

Foto: Pexels

Epilog tog slučaja došao je danas kada je stigla presuda Općinskog suda u Zlataru u kojoj piše da je škola dječaku opravdano zabranila pohađanje nastave. Tako glasi nepravomoćna presuda koju je donio Općinski sud u Zlataru odbivši tužbu koju su dječak i njegovi roditelji podnijeli protiv škole, prenosi Telegram. Sud kaže da je škola morala poštivati propisane epidemiološke mjere uvedene zbog epidemije Covida 19, a dječak i njegova obitelj nisu dokazali da bi mu nošenje maske štetilo zdravlju.

Po ocijeni ovog suda mjera nošenja maski je razmjerna i predstavlja ravnotežu između ta dva suprotstavljena interesa tj. interesa dječaka na nenošenje maske i interesa društva da se zaštiti od širenja zaraznih bolesti. I praksa je do danas pokazala kako ove zaštitna mjera uz sve ostale epidemiološke mjere doprinosi smanjenju širenja zaraze i očuvanju zdravlja društva u cjelini”, navedeno je u nepravomoćnoj presudi na koju učenik i njegova obitelj mogu uložiti žalbu.

Škola vs roditelji

Kako roditelji nisu popuštali pod epidemiološkim mjerama škola je tražila da roditelji dostave dokaze o tome zašto njihov sin ne bi smio nositi masku, ali to nisu učinili. Naknadno su tražili da obavi zdravstveni pregled, ali i to su odbili.

Ujedno su predstavnici škole podsjetili da se problem s maskom dogodio ove godine iako je dječak cijelu prethodnu školsku godinu masku nosio.

Roditelji su odluku o nenošenju maske pravdali da ” nošenje maske kod njega dovodi do ozbiljnog ugrožavanja njegovog zdravstvenog stanja jer otežano diše i stvara mu osjećaj gušenja, smeta mu, te osjeća neotklonjivu potrebu da namješta masku i dodiruje lice. Time povećava izgled za unos virusa u usta, nos ili oči, tako da zahtjev za maskom za lice njemu školu čini nesigurnim okruženjem”.

U drugu školu

Kako piše Telegram, roditelji su osmaša prebacili u drugu školu, a tamo kako doznaju, pohađa nastavu i – nosi masku. Odnosno, poštuje sve epidemiološke mjere.

Pristjetimo se, zbog tog slučaja ček je u Krapinske Toplice dolazio i ministar obrazovanja Radovan Fucsh koji je apelirao na Centar za socijalnu skrb da se uključi u slučaj.


Komentari