Srpski patrijarh pozvao vjernike da zapale svijeću za žrtve u Vukovaru: ‘Sjetimo se stradalih i nevinih’

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Srpski patrijarh i mitropolit zagrebački Porfirije tijekom liturgije u nedjelju u Sabornom hramu, pozvao je vjernike i “sve ljude dobre volje” da  “kao i svake godine upale molitvenu svijeću za sve nevine žrtve Vukovara”.

“Ovih dana braćo i sestre vrši se spomen, sjećanje na sve one koji su postradali u Vukovaru. I upravo u kontekstu poruka koje nam odašilje današnje Evanđelje; u pozivu Božjem da podčinimo svoj život Kristovoj volji, a to znači modelu savršenog čovjeka, čovjeka slobode, ljubavi, vjere i nade, sjetimo se stradalih, nevinih žrtava Vukovara”, poručio je patrijarh Porfirije.

Naglasio je da je čovjekov život svetinja, a oduzimanje toga udar na svetinji  “pa neka stoga molitve danas idu stradalim Vukovarcima”.

„Uputimo naše molitve i za sve one koji su nestali, kojima se još uvijek ne zna groba“, kazao je i pozvao vjernike da budu ljudi mira i autentični kršćani.

“Danas po broju stanovnika prepolovljeni Vukovar nekada je bio upravo mjesto različitosti i suživota, bliskog dodira onih koji su bili drugačiji po raznim parametrima.

I stoga tim više vodimo računa da pored nas postoji i onaj drugi, različit i da nas suživot s njim u slobodi i ljubavi može samo afirmirati, jer darujući ljubav tom drugome obogaćujemo sebe i umnožavamo ljubav na sve oko nas. Budimo uvijek otvoreni za tog drugog i drugačijeg u svoj njegovoj specifičnosti, te ga primimo u svoje srce i smjestimo ga tamo“, naglasio je patrijarh i dodao da kroz molitvu za žrtve Vukovara molimo i za mir među svim ljudima.

“Čovjekova sloboda i mir među ljudima su suština evanđelja i mi kao kršćani imamo obavezu ih promovirati, neovisno što nekada na tom putu možemo naići na nesporazume i suprotstavljanja onih koji promoviraju neke druge vrijednosti“, zaključio je mitropolit zagrebački.


Komentari