SRIĆA O KORONI: Otkrio nam je kada se cijepio te što misli o popuštanju mjera

Photo: Sandra Simunovic/PIXSELL

I dalje je jedna od glavnih tema u državi epidemija koronavirusa, oko koje iz dana u dan, iz sata u sat nastaju žustre rasprave. Neki su za popuštanje mjera, organiziraju i prosvjede, dok drugi za to ne žele ni čuti. Dio građana koji su u prioritetnim skupinama je cjepivo zaobišlo, a “društvena krema” se cjepiva dočepala u tajnosti, pa u zadnjih nekoliko dana novinske stupce pune teme o tome tko, što, gdje, kako i kada je primio svoju dozu preko reda. Što o trenutnoj situaciji s koronavirusom, cijepljenju te popuštanju mjera misli, upitali smo poznatog liječnika, pulmologa Sašu Sriću.

U razgovoru nam je otkrio kako smatra da u narednom periodu ne treba ići u pretjerano opuštanje epidemioloških mjera. S obzirom na pojavu novih sojeva koronavirusa koji su zarazniji, oprez je i dalje nužan.

Nemamo dokaze da novi soj koronavirusa, bez obzira koji od podtipova bio, izaziva težu kliničku sliku ili da je smrtonosniji, osim što je zarazniji nekih 30 do 50 posto. Prema tome, u periodu koji je pred nama ne trebamo ići u pretjerana relaksiranja i popuštanja epidemioloških mjera. Uz veći broj zaraženih možemo očekivati i veći broj hospitaliziranih. To nas ne treba zabrinuti, ali moramo biti na velikom oprezu“, govori nam Srića.

Osim pojave novih mutacija u Hrvatskoj, došlo je i do pojave takozvanog kalifornijskog soja, a spominje se i pojava novog soja u Finskoj. Pulmolog Srića naglašava važnost cijepljenja kako bi se spriječila daljnja mutacija virusa u nedogled.

“Teoretski je moguće. Upravo zbog toga pozivamo naše sugrađane na cijepljenje. I ja sam se danas cijepio. Imamo dokaz da cjepiva štite, ako ne u potpunosti, onda sigurno od težih oblika bolesti. Vrlo je bitno da čim prije procijepimo populaciju i u tom nastojanju upućujemo apel svima da se cijepe”, naglašava.

Procjepljivanje je važno i zbog moguće pojave soja koji je rezistentan na cjepivo.

“Prerano je govoriti o takvim mogućim sojevima. Još uvijek evoluiramo i učimo s novim koronavirusom. Zato je uz epidemiološke mjere vrlo brzo procijepiti populaciju. Tako će virus postati manje potentan i bit će manja mogućnost njegovog širenja“, rekao nam je naš sugovornik.

Upitan o izjavi Krunoslava Capaka da oni cijepljeni AstraZenecinim cjepivom vjerojatno neće morati nositi masku, naglasio je da nije jasno što je Capak time mislio.

“Moram priznati da sam i ja to pročitao prije nekih pola sata. Jednostavno ne znam što je s time gospodin Capak htio reći, neka prosudi vrijeme. Morat ću se oko toga konzultirati s kolegama liječnicima, da li je time htio reći da je to cjepivo zbog kojeg će se virus potencijalno manje moći prenositi s osobe na osobu. Čekamo da vidimo što će se dalje o tome govoriti. Ne znamo o tome dovoljno”, zaključio je.

Dodao je da epidemiološke mjere moraju i dalje biti prisutne, neovisno o procijepljenosti. Ciljana procijepljenost je 65 do 70 posto, do koje je dug put.

“Moja procjena je da, uz sve skupa, epidemiološke mjere i dalje moraju biti prisutne, neovisno o procijepljenosti. Mi moramo postići procijepljenost od 65 do 70 posto, a daleko smo još od toga. Morat ćemo se još strpiti ako želimo zadržati dobru epidemiološku situaciju. Treba ići na postepeno relaksiranje mjera, ne ići prežestoko. Očekujemo Uskrs i sezonu i vrlo nam je bitno da nam se ne dogodi situacija koja bi nas vratila unazad, ili da doživimo situaciju Irske ili Portugala. Prema tome, oprezno u restrikciji epidemioloških mjera”, kaže Srića.

O cijepljenima kao mogućim prenositeljima virusa ne zna se dovoljno, te Srića zaključuje da se i oni moraju pridržavati epidemioloških mjera.

“Govori se o tome, ali nema definitivnih podataka. O tome se više puta govorilo od strane epidemiologa, međutim još uvijek je nepoznato. Ne znam konkretne takve slučajeve, ali preporuča se da ljudi koji su preboljeli ili su se cijepili, pogotovo nakon prve doze cjepiva, nose masku da zaštite okolinu, barem do druge doze cjepiva“, zaključuje Srića za Zagreb.info.


Komentari