Središnji ured potvrdio: Žinić već 26 godina živi u državnoj kući u kojoj je najam plaćao samo 100 kuna

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Kuća u Glini u kojoj živi sisačko-moslavački župan Ivan Žinić ovih je dana pod povećalom javnosti. Naime, Žinić je u imovinskoj kartici naveo da je kuću dobio darovnim ugovorom, a Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje utvrdio je da je kuća u državnom vlasništvu, a župan najamninu plaća svega 100 kuna mjesečno. U tijeku je i revizija rješenja kojom ju je dobio na korištenje.

“Budući da je u postupku revizije utvrđeno da gospodin Žinić nema utvrđeno pravo na stambeno zbrinjavanje aktom prednika Središnjeg državnog ureda, već je u posjed bio uveden temeljem rješenja Komisije za privremeno preuzimanje i korištenje imovine, Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje je 30. listopada 2019. uputio Uredu državne uprave u Sisačko-moslavačkoj županiji zahtjev za pokretanje postupka utvrđivanja prava na stambeno zbrinjavanje obitelji Žinić po službenoj dužnosti”, stoji u priopćenju Ureda.

Žinić je kao branitelj 2005. godine, temeljem Uredbe o darovanju stanova i kuća u vlasništvu Republike Hrvatske na područjima posebne državne skrbi hrvatskim braniteljima te članovima obitelji poginulih, zatočenih ili nestalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata podnio zahtjev za darovanje obiteljske kuće u državnom vlasništvu, te je stekao pravo na oslobađanje plaćanja najamnine do prijenosa vlasništva. 2017. godine pokrenuta je sveobuhvatna revizija kuća i stanova u državnom vlasništvu.

Stupanje novog  Zakona o stambenom zbrinjavanju iz 2019. utvrđivanje prava na stambeno zbrinjavanje omogućeno je pravo na stambeno zbrinjavanje onima koji su kuće koristili kroz pet prethodnih godina što je slučaj i s obitelji Žinić, a zbog svega navedenog premet je sada na postupanju u Uredu državne uprave u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Župan Žinić o svemu se danas očitovao u medijima, istaknuvši da nije bio u sukobu interesa i koristio poziciju. Tvrdi da plaćaju sve režije i troškove u skladu s propisima, te da su na obnovu i održavanje kuće u proteklih 25 godina utrošili poprilična materijalna sredstva.


Komentari