Središnja svečanost povodom Nacionalnog dana hitne medicinske službe: Spominjao se novi zakon, ali i helikopterska služba

Foto: Hina

Nacionalni dan hitne medicinske službe u subotu je proslavljen središnjom svečanosti u Sisačko-Moslavačkoj županiji.

Dan se obilježava od 2013. godine, a ovogodišnja inicijativa, osim slavlja podsjeća i na napore za donošenje zakonskog okvira u sklopu kojeg bi se djelatnicima hitne pomoći priznao beneficirani radni staž.

Tako se izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora (inače nova parlamentarna zastupnica iz redova HDZ-a), Magdalena Komes, obećala tijekom čestitke u Saboru zauzeti za novi zakon koji su prosvjednici iz hitne službe ranije tražili na prosvjedu.

Djelatnici su se prisjetili i brojnih teškoća posljednjih dviju godina, pandemija i potresa zbog kojih se radi o vrlo izazovnom i zahtjevnom razdoblju, pogotovo za Zavod hitne medicine u Sisačko-Moslavačkoj županiji gdje je potres uzrokovao najviše štete.

Tako je sisačko-moslavački župan Ivan Celjak, osim čestitki, dao i obećanje daljnje pomoći te županije, koja se zasad manifestirala tehničkom pomoći, nabavci vozila te osposobljavanju prikladnih prostora nakon potresa za rad službe

Maja Grba-Bujević, ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, istaknula je kako su potrebe hitne službe sve zahtjevnije, broj djelatnika je udvostručen, a teški uvjeti rada i stres smanjuju kako radni, tako i životni vijek djelatnika koji prvi dolaze tamo gdje je pomoć najpotrebnija.

Spomenula je i profesionalnost i požrtvovnost ekipa hitne medicinske pomoći koja je tijekom pandemije bila na prvoj crti obrane, a istaknula je i istraživanje provedeno u devet država, prema kojima su domaći hitnjaci uz bok francuskim kolegama po pitanju djelotvornosti i stručnosti.

“Kako bi služba bila još djelotvornija, nabavljeno je devet brodica za brze intervencije na otocima”, rekla je Grba-Bujević, te se, iako je pohvalila dosadašnju suradnju s vojskom i policijom, založila za vlastitu helikoptersku službu.

Inače, Sisačko-Moslavačka županija ima Zavod za hitnu medicinu koji djeluje u jednoj od najrasprostranjenihh županija u cijeloj državi, na što je tijekom svečanosti pažnju skrenula ravnateljia tog zavoda Silvija Desić – Basarić.

“Zavod djeluje kroz deset ispostava, kako bi svim stanovnicima služba bila dostupna. Služba ima oko 17.000 intervencija na godinu, a 52 vozila svake godine prijeđu oko 750 tisuća kilometara”, istaknula je Desić-Basarić, a djelatnici hitne službe izveli su i vježbu hitne intervencije.

Komentari