SRBIJA PONOVO PRIJETI HRVATSKOJ?! Vučić: ‘Povucite rakete ili…’

Wikimedia

Aleksandar Vučić otvoreno zaprijetio Hrvatskoj.

“Ne miješamo se u to što druge zemlje čine, ne osjećamo po tom pitanju ugroženost, ono gdje smo osjetili probleme za nas i o čemu smo razgovarali s našim partnerima u Moskvi jest kad su neke zemlje u našem okruženju počele naručivati balističke rakete. Ne znam zašto bi netko u našoj regiji uzimao balističke rakete. Ili će oni odustati od toga, ili ćemo mi morati pronaći odgovor na to”,  rekao je srpski premijer Aleksandar Vučić u intervjuu za list Sputnik.

Iako u nijednom trenutku nije spomenuo našu zemlju, Vučić je vrlo otvoreno zaprijetio Hrvatskoj od koje traži da odustane od nabave balističkih raketa za višecijevni lanser raketa M270 MLRS. Jasno je dao do znanja kako je tijekom nedavnog posjeta Moskvi od ruskog predsjednika Vladimira Putina zatražio pomoć u naoružanju ako Hrvatska nabavi balističke rakete za taj sustav, piše Jutarnji list.

Bez obzira na političku situaciju nabavljaju se rakete?

Ministarstvo obrane zatražilo je od američkog Pentagona doniranje 16 samovoznih višecijevnih lansera raketa M270 MLRS iz američkih vojnih viškova, a kroz program pomoći savezničkim državama. Lanseri su naoružani raketama kalibra 240 mm, a Ministarstvo obrane planira nabavu nekoliko balističkih raketa dometa 300 kilometara. Kako Jutarnji neslužbeno doznaje, vojna delegacija Oružanih snaga nedavno je u Sjedinjenim Državama pregledala lansere raketa, o čemu je sastavljen izvještaj. I na tome je zasad sve stalo. Prvenstveno zbog političke situacije u zemlji.

Naime, u donošenju odluke o nabavi tog strateškog naoružanja ne mogu sudjelovati ministar obrane i Vlada na odlasku, a niti načelnik Glavnog stožera kojem mandat istječe za dva i pol mjeseca. Prema dostupnim informacijama, bez obzira na promjenu političkog vodstva zemlje, od nabave tog sustava nije se odustalo, nego je cjeli postupak odgođen.

Pritisci iz Srbije ne jenjavaju

Od objave informacija da Hrvatska namjerava nabaviti balističke rakete dometa 300 kilometara, iz Srbije ne jenjavaju pritisci da Hrvatska od toga odustane, a Vučić je sada otkrio da je zatražio i pomoć Rusije u naoružavanju ako Hrvatska zaista nabavi rakete. No, izvori Jutarnjeg tvrde da se vlast u Hrvatskoj na te pritiske ne bi trebala obazirati već gledati samo svoje interese i samostalno donijeti odluku.

Nabava sustava M270 MLRS i balističkih raketa u potpunosti bi promijenila geostratešku sliku i vojnu ravnotežu u regiji. Zasad nije poznato bi li Hrvatska nabavila 16 lansera, kako je prvotno najavljivano, ili bi taj broj ipak bio nešto manji. Jedna balistička raketa tog tipa stajala bi oko dva milijuna dolara, a osim balističkih raketa kupio bi se i veći broj HE-FRAG raketa 240 mm koje su osnovno naoružanje tog raketnog sustava.

Ukoliko dođe do finaliziranja procesa taj bi raketni sustav u Oružane snage ušao 2017. godine. Tada bi naša vojska u svom sastavu trebala imati i pancer haubice PzH 2000, helikoptere Kiowa i vrlo vjerovatno bespilotne letjelice.


Komentari