SPREMNI SU NA ŠTRAJK! Vozači saniteta odlučni: ‘Na rubu smo egzistencije, povećajte plaće’

Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

”Mi smo došli pred jedan zid i dalje više ne možemo”, zajednička je poruka vozača saniteta koji su spremni za štajk ukoliko im se ne povećaju plaće. Iako su svjesni problema u ministarstvu, kažu da je usuglašeno povećanje koeficijenta. Napominju i kako je iznos koji primaju na račun svakog mjeseca čak 1.500 kuna manji od onog vozača Hitne pomoći, a obavljaju sličan ili isti posao. Točnije, njihova zarada kreće se između 4500 i 5000 kuna, dok vozač Hitne zaradi između 6500 i 7000 kuna.

Štrajk namjeravaju započeti već 15. veljače, ako im se ne ispuni ono što im se obećava posljednjih 10 godina.

”Nismo dobro plaćeni ni za naš, a mi još pored toga radimo i posao koji nije naš”, kazao je Ivica Laća, vozač saniteta u Domu zdravlja Šibenik, prenosi RTL.

Cijeli problem leži u tome da ih država malo tretira kao “hitnu pomoć”, a malo ne. U slučaju posebnih situacija, nepogoda, ili epidemija i oni postaju “hitna pomoć”, ali inače su djelatnici nižeg ranga.

”Da li će u tim rokovima biti procedura završena to ne znam, niti mogu reći međutim bitno je da je povišenje na neki način dogovoreno i usuglašeno na sastancima radne skupine”, izjavio je ministar zdravstva Vili Beroš.

”Dok to nećemo imati papirnato, mi se držimo svojega”, kazao je Tomislav Cerovac iz Sindikata ‘Medicinske sestre i tehničari zajedno’.

Inače, ovaj potez prestrašio je i pacijente koji ne mogu sami do bolnice pa Udruga pacijenata poziva ministra da što prije riješi ovaj problem jer nezadovoljstvo radnika.

“Može izazvati teške posljedice i to moramo apsolutno spriječiti pod svaku cijenu – do toga ne smije doći!”, rekla je Jasna Karačić, predsjednica je Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata.

 

 


Komentari