SPREMNA JE TO UČINITI PRED KAMERAMA: Prva dama kaže kako je spremna cijepiti se odmah i javno, čim dođe na red

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Prva dama RH i epidemiologinja doc. dr. sc. Sanja Musić Milanović gostovala je u ponedjeljak u Dnevniku Nove TV gdje je komentirala situaciju s koronavirusom i cjepivu koje je stiglo u Hrvatsku.

Prvo pitanje je, naravno, bilo hoće li se i sama cijepiti?

“Da, čim prije ću se cijepiti, čim dođem na red. Spremna sam se i javno cijepiti”, rekla je dr. Musić Milanović.

Ljude koji se ne žele cijepiti dijeli na dvije kategorije.

“Ljude koje se ne žele cijepit je 10 posto anitvaksera i 20 posto nesigurnih, na njih moramo utjecati. Zaista sam zahvalna što se cjepivo razvilo, cijeloj administraciji i financijskim potporama”, kaže.

“Cjepivo je razvijeno u vrlo kratkom roku, ali zato što se od 1990. radi na njemu. Ono nije napravljeno u zadnjih pola godine, to nije nova stvar, a ovo Pfizerovo je stvarno revolucionarno. Ne zaboravimo da smo imali koronaviruse SARS-COV1 i MERS i od tada se borimo s šiljastim proteinima kakav je i Covid-19”, jasna je dr. Musić Milanović.

Doda je kako je važno da prvi put razmišljamo o načinu na koje je cjepivo napravljeno jer postoje mediji i razne druge platforme.

Objašnjava i kako postoje razlike između cjepiva.

“Da pojednostavim, cjepivima poput Pfizera i Moderne ne unosite ništa novo u organizam. Vi unosite uputu, ne kodiranu. Ona uđe u vašu citoplazmu, ne u jezgru. I vi u svojem tijelu stvarate taj šiljasti protein i stanice kreću podizvoditi antitijela”, kaže prva dama.

“Oxfordsko cjepivo proizvodi adenovirus koji ima taj šiljasti protein već u sebi”, dodaje.

Na pitanje što ako ne bude cijepljeno 70 posto populacije odgovara kako nas u tom slučaju čeka neizvjesnost.

“Ako ne bude cijeljeno 67 posto populacije, da budem preciznija, biti ćemo ranjiviji. Ja se cijepim zbog sebe. Očito da bolest ima neke genetske predispozicije. Ako me zahvati, ja ne znam kako će moje tijelo reagirati. Ako se cijepim onda znam, onda sam sigurna”, objašnjava Musić Milanović.

Ima i jasan odgovor zašto bi se mladi trebali cijepiti.

“Da povrate svoj stari život. Mislite da im je lijepo ovako zabarikadiranima? Ioni bi rado otišli na kavu ili na tulum”, odgovara.

Ne misli da je kontraproduktivno da se i predsjednik javno cijepi jer to šalje dobru poruku.

“I kada se vratimo u normalu mislim da će doći do eksplozije drugih bolesti, već nam poznatih. Tu ponajviše mislim na psihičke bolesti”, zaključuje dr. Musić Milanović.


Komentari