Splitskog ubojicu prebacuju u Vrapče: ‘Ovdje vladaju zatvorski uvjeti, a posjete su ograničene’

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Filip Zavadlav, osumnjičenik za trostruko ubojstvo u Splitu, prebačen je iz zatvorske bolnice u Svetošimunskoj u Kliniku za psihijatriju Vrapče. Ovu informaciju potvrdio za 24sata je njegov odvjetnik Branko Šerić.

“Prebačen je jer je počelo psihijatrijsko vještačenje. I ovdje su zatvorski uvjeti. Posjeti su mu ograničeni kao u Svetošimunskoj”, rekao nam je Šerić.

Posjetio ga je prije tjedan dana i tom prilikom je rekao kako Filip ne shvaća što je učinio.

“Očekujem da će se istražni zatvor produljiti. Nije samo pitanje kad će završiti vještačenje, nego je takva kvalifikacija najteža moguća. Pokušao sam mu objasniti da ne treba očekivati da će izaći iz istražnog zatvora. Mislim da me nije shvatio”, objasnio je Šerić i ustvrdio da nastavak suđenja ovisi o vještačenjima.

Stručnjaci iz Klinike za psihijatriju Vrapče će s Filipom provesti niz intervjua kako bi utvrdili je li u trenutku kad je pucao u tri muškarca bio ubrojiv, smanjeno ubrojiv ili neubrojiv. O njihovoj procjeni ovisit će njegov ostatak života. Ako utvrde da je bio neubrojiv, neće moći kazneno odgovarati za ono što je učinio. Ako ipak utvrde da je Filip Zavadlav bio ubrojiv u trenutku počinjenja pokolja, prijeti mu najstroža moguća kazna do 50 godina zatvora. Intervjui se provode tako da psihijatar i psiholog kroz razgovor utvrđuju boluje li sugovornik od psihičkih bolesti, je li ovisan o alkoholu ili drogama…

Također, uzimaju se i anamnestički podaci koji se odnose na rast i razvoj sugovornika, njegovo osobno i radno okruženje, interakciju s obitelji… Važno je da Zavadlav surađuje, jer će u slučaju šutnje vještacima biti otežano postavljanje nalaza. Kod ovakvih situacija vještaci nisu ograničeni vremenom.


Komentari