Splitskim Marjanom upravljat će se iz Zagreb?

wikimedia.org

Ako se, uz državne i privatne šume, u novi prijedlog Zakona o šumama ne uvede termin ‘lokalne’, splitskim Marjanom gospodarit će se iz Zagreba.

Isti slučaj mogao bi se dogoditi u Rovinju, Biogradu i drugim mjestima, a Istarska županija sugerirala je gradovima i općinama da se bore protiv takve prakse kako bi zadržali svoje vlasništvo.

“Postoji velika opasnost da država uzme Gradu Splitu ključne ovlasti na Marjanu, zbog toga što je DORH pokrenuo postupak uknjižbe vlasništva parcela u vlasništvu Grada Splita na RH”, rekao je Goran Kotur, splitski gradski vijećnik SDP-a za Slobodnu Dalmaciju.

Po sadašnjem Zakonu o šumama, postoje samo državne i privatne šume. Ako se to provede, Javna ustanova za upravljanje park-šumom Marjan i dalje će upravljati Marjanom kao zaštićenim područjem, ali će gospodarenje preuzeti Hrvatske šume. Najveći problem je u tome što bi, po Zakonu o šumama, Hrvatske šume postale nadležne i za mjere zaštite od požara na Marjanu, ali bi u to ulagale puno manje novca nego što se ulaže sada, smatra Kotur.

Novi Zakon o šumama je u javnoj raspravi, koja će trajati samo još do 5. rujna.


Komentari