Zatvorenik tužio državu i – dobio! Živio je s 12 ljudi u ćeliji, jeo u prljavoj kantini, mogao se tuširati jednom tjedno…

Photo: Marko Jurinec/PIXSELL, Ilustracija

Karlovčaninu Damiru K. Republika Hrvatska će morati isplatiti 14.000 kuna odštete jer prilikom služenja zatvorske kazne nije imao adekvatne životne uvjete, odlučio je tako nepravomoćno Općinski sud u Karlovcu, a prenosi Jutarnji list.  Mladić je bio na odsluženju zatvorske kazne u trajanju od 8,5 godina u tri kaznionice, u Karlovcu, Zagrebu, te Lepoglavi, a u tužbenom zahtjevu je pobrojao sve što ga je pritom mučilo, tražeći pritom odštetu od 51.000 kuna.

Pozivajući se u  tužbi na Europsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava, Ustav RH te zatvorske pravilnike tvrdeći da trpi trajne posljedice zbog neadekvatnih smještajnih uvjeta “što je rezultiralo psihičkim smetnjama u vidu deprimiranosti i tjeskobe radi čega trpi duševnu bol”, piše Jutarnji.

Zatvorski mandat u tri kaznionice

Prvu godinu je, 2011. godine, proveo u Karlovcu, gdje je sobu od 27,5 kvadrata u jednom trenutku dijelio s još 12 zatvorenika i spavao je na podu, piše Jutarnji. U zagrebačkom zatvoru je dvije godine poslije njih osmero bilo u ćeliji od 16 kvadrata, imali su zajednički “čučavac” s leptir vratima, bez tople vode, a odjeću je morao prati sam na ruke, te je imao pravo na jedno tuširanje tjedno. Ljeti je, navodi on, a prenosi Jutarnji, temperatura zraka u sobama bila do 40 stupnjeva, a zimi jedva i 18.

“Zatvorsku kantinu smo mogli koristiti samo za vrijeme šetnje i ručka, a kako se tamo nalazila samo jedna blagajna na nas 380 stvarale su se velike gužve, pa sam gubio vrijeme i uskraćeno mi je vrijeme za ručak i šetnju. Za doručak i večeru smo morali u 20 minuta proći liniju za obrok i konzumirati ga, pa često nisam stigao ni prožvakati hranu. Imao sam zato probavne smetnje. Osim toga, posuđe je bilo loše oprano, a restoran pun različitih vrsta insekata, u radnim pogonima nije bilo adekvatne zaštitne opreme, osvjetljenje u sobama je bilo vrlo loše, kako prirodno tako i umjetno”, samo su neke od primjedbi bivšeg zatvorenika.

Sud je proveo dokazni postupak te je djelomično prihvatio njegove tužbene zahtjeve, poglavito one koje se odnose na kvalitetu smještaja i higijenske uvjete. To se ne odnosi na kaznionicu Lepoglava gdje su uvjeti ocijenjeni primjerenima, piše Jutarnji.


Komentari