SPASIT ĆE ŽIVOTE DVA DJEČAKA: Donirani organi preminule djevojčice Nikoll odlaze u Njemačku i Mađarsku

Organi preminule dvoipolgodišnje djevojčice Nikoll iz Nove Gradiške, koji su donirani, putem alokacijskog sustava Eurotransplanta dodijeljeni su primateljima dječje dobi. Srce i bubrezi prihvaćeni su od primatelja u Mađarskoj, a jetra je prihvaćena za dječaka u Njemačkoj. Oba dječaka imaju četiri godine.

“Prava je rijetkost da su dostupni organi djeteta te dobi. Unutar Eurotransplanta ovako se nešto događa svakih nekoliko godina”, rekao je transplantacijski kirurg blizak organizaciji za 24sata.

Proces usklađivanja odgovarajućih organa od strane donora i primatelja nije niti malo jednostavan. Veliku ulogu igra njihova veličina i težina. No kirurg tvrdi kako su bubrezi iznimka.

“Djeca sa zdravstvenim problemima često zaostaju u razvoju pa su samim time i fizički puno manje razvijenija od ostale djece njihove dobi. Možemo zaključiti da je to slučaj u kojemu će srce i bubrezi dvoipologodišnje djevojčice iz Hrvatske biti presađeni u četverogodišnjaku u Mađarskoj “, objasnio je. Suglasnost za doniranje organa potpisali su roditelji djevojčice.

Podsjetimo, malena Nikoll preminula je na Uskrs u Klaićevoj bolnici gdje je nekoliko dana ranije došla s teškim ozljedama glave. Liječnici su se borili za njezin život, ali nije izdržala. Njezina smrt potresla je cijelu Hrvatsku.


Komentari