Spašavanje Agrokora: Todorić se sastao s moćnim kineski bankarom

Screenshot YouTube

O dramatičnoj situaciji u kojoj se našao Ivica Todorić sa svojom kompanijom Agrokor priča se i van hrvatskih granica.

Intenzivno se traži rješenje za spas velike regionalne kompanije Agrokor. Zbog velikog duga prema dobavljačima, sve je izgledniji krah Todorićeva carstva, o čemu pišu, osim hrvatskih medija, i u regiji i svijetu.

O toj temi raspravlja se čak i na obalama Crnog mora, u ruskom gradu Krasnodaru, gdje se nalazi ured Magnita, najvećeg ruskog maloprodajnog lanca koji je navodno zainteresiran za preuzimanje Konzuma, Mercatora te Idee u Srbiji.

Ako se uzme u obzir da su ključni igrači u ruskoj banci Sberbank, koja je ovih dana Agrokoru odobrila tranšu pomoći kojom pokušavaju prevladati problem nelikvidnosti, nije nemoguće da se radi o pripremi za preuzimanje Konzuma, Mercatora i Ideje, pišu Finance.

>>> Oglasili se predstavnici Sberbanke: Ovo su njihovi planovi s Agrokorom

Nacional piše da su se Ivica Todorić i Zdravko Marić jučer u Kulmerovim dvorima sastali s predstavnicima najveće svjetske banke, odnosno s kineskim bankarom.

“U ovom trenutku mogu potvrditi da smo spremni pregovarati o prodaji do polovice Agrokora”, rekao je za Nacional u kratkom razgovoru izjavio, kako pišu, član obitelji Todorić u nedjelju poslijepodne na privatnom ručku u jednom zagrebačkom restoranu.

On je to poručio članu delegacije kineske ICBC banke, koju drugi put u samo godinu dana u posjetu Hrvatskoj predvodi u svijetu nadaleko poznati kineski bankar Jiang Jianqing, navodno glavni kineski pregovarač s Todorićem, koji sudjeluje i u pripremi skorog susreta predsjednika SAD-a i Kine.

CBC (Industrial and Commercial Bank of China) je jedna od četiri najveće kineske komercijalne banke koje su u državnom vlasništvu.  Časopis Bloomberg moćnog je Jianqinga prozvao ‘vrhunskim poznavateljem financijskih kriza’.

>>> Završio krizni sastanak dobavljača: ‘Želimo stabilnost, razgovarat ćemo s Agrokorom i Vladom’

>>> Bogatstvo od više stotina milijuna: Evo što se sve krije u poljuljanom carstvu Todorić


Komentari