ŠOKANTNE BROJKE: U 25 dana u Hrvatskoj od raka umrlo 1200 ljudi

HRT

Uglavnom se radi o raku pluća, dojke, debelog crijeva, rektuma, maternice, prostate i anusa.

Prema podacima koje je objavila Hrvatska liga protiv raka, u prvih 25 dana 2017. od raka je u Hrvatskoj umrlo 1200 ljudi. Taj je broj šokantan i zabrinjavajuć, kaže struka, a liječnici se svakodnevno pitaju zbog čega je broj oboljelih iz godine u godinu u stalnom porastu.

“Prije dva dana kao liječnica koja se bavi dijagnostikom i liječenjem raka dojke, samo u prijepodnevnim satima svog radnog vremena, dijagnosticirala sam čak šest novootkrivenih karcinoma dojke. Prosječna dob pacijentica bila je oko 40 godina.” otkriva docentica dr. sc. Vesna Ramljak za 24 sata.

Dr.sc. Ramljak je prije nešto manje od dvije godine oboljela od raka dojke.


“Brojke oboljelih rastu, a razlog porasta može biti i u sve boljoj dijagnostici, zbog čega se rak lakše i češće otkriva.” objasnila je docentica Ramljak dodavši da unatoč dobroj dijagnostici liječenjem ni izdaleka ne možemo biti zadovoljni zbog podataka o umrlima.

Objašnjava kako bi liječenje karcinoma trebalo bi biti individualno, jer lijek koji odgovara jednom pacijentu ne mora nužno odgovarati nekom drugom. Nažalost, mi smo još daleko od individualnog oblika liječenja.

Bolset češće pogađa muškarce

Podaci Hrvatske lige protiv raka pokazuju i kako svake godine od raka u Hrvatskoj oboli 25.000 ljudi, od čega ih 14.000 umre. Uglavnom se radi o raku pluća, dojke, debelog crijeva, rektuma, maternice, prostate i anusa.

Primarna prevencija je najvažnija i njome se može spriječiti nastanak mnogih zloćudnih bolesti. Primjerice, prestankom pušenja može se prevenirati ne samo rak pluća nego i rak usne šupljine, bubrega i mokraćnog mjehura” upozorava prof. dr. sc. Damir Eljuga, predsjednik Hrvatske lige protiv raka.

Dopredsjednica lige, dr. med. Ilona Sušac, govori kako je omjer oboljelih i umrlih u prosjeku 50:50, a bolest češće pogađa muškarce nego žene.

Kako otkrivaju podaci Registra za rak pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, ova bolest je drugi najznačajniji uzrok smrti u Hrvatskoj. Od raka umire svaki četvrti stanovnik.

Učestalost pojave raka dojke raste s godinama, no bolest sve češće pogađa mlade žene i djevojke. Docentica Ramljak zato naglašava kako je samopregled dojke od izuzetne važnosti, kao i odlasci na sistematske preglede jedanput godišnje.

 

Komentari