ŠOKANTNA POSLOVNA ODLUKA: Radnicima smanjio plaće, a onda im nudi kredit uz kamatu od tri posto

Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL

Ta je odluka radnike šokirala, jednako kao i sindikaliste koji se takvim potezima poslodavca susreću prvi put.

Direktor tvornice “Galeb” odlučio je svojim radnicima smanjiti plaću, no u isto vrijeme im omogućiti da od tvrtke mogu uzeti pozajmicu u iznosu 70 posto umanjenog dijela te je vratiti s kamatom od tri posto. Ta je odluka radnike šokirala, jednako kao i sindikaliste koji se takvim potezima poslodavca susreću prvi put.

Radnice omišketvrtke Galeb poslale su pismo Slobodnoj Dalmaciji u kojem optužuju direktora Stjepana Pezu da im je smanjio već tako i tako malu plaću, a potom im ponudio kredit uz kamatu od tri posto. Svoja imena nisu htjele kazati javnosti jer se plaše posljedica. Kako tvrde riječ je o Odluci o odobravanju pozajmice radnicima čiji stimulativni dio plaće ovisi o rezultati društva donesenoj 15. veljače. Direktor Pezo je zbog loše poslovne situacija odlučio jednome dijelu radnika smanjiti plaću, a manjak do 70 posto nadoknaditi im pozajmicom tvrtke na koju je zaračunao kamatu od tri posto.

Sindikati u šoku

Ova nevjerojatna odluka šokirala je i sindikaliste koji su se s takvim nečim susreli po prvi put. Predsjednik Sindikata tekstila, obuće, kože i gume (STOKGH), Nenad Leček, tvrdi kako mu je trebalo neko vrijeme da se oporavi od šoka kad je od svojih članova čuo za odluku u Galebu.

Na nevjerojatnu odluku su se i žalili, ali to je bilo bezuspješno, jednako kao i pokušaj razgovora s direktorom. No, direktor je progovorio za medije i istaknuo kako je ta mjera više pogodila one koji imaju veću plaću i rade u pogonoskom menadžmentu ili uredu.

Izašao radnicima u susret

Direktor tvrdi kako će nakon ljeta uvjeti bili puno bolji jer očekuju dobre poslovne rezultate.  “Sindikat je uvijek skeptičan kod uvođenja promjena, pogotovo onih koje se tiču stečenih navika. Ova naša kreativnost u sustavu obračuna plaća je novina i treba vremena da se realno ocijeni učinke iste, a to je jedna cijela godina”, prokomentirao je Pezo.

“Plaća je kod nas sastavljena od osnovnog i stimulativnog dijela. Novina je smanjenje osnovnog dijela, a povećanje stimulativnog na način da ukupna moguća zarada bude ista ili veća nego je bila do sada. U konkretnom slučaju, nečija osnovna bruto plaća od 6000 kuna i 20 posto stimulativnog dodatka pretvoreni su u, na primjer, 4500 + 30 posto + 30 posto. To znači da će, u dijelovima godine kada je rezultat na razini mjeseca lošiji, a to je slučaj s početkom ove godine, neto plaća za tog radnika biti manja za oko 800, 900 kuna”, pojašnjava Pezo obračun i napominje kako su radnicima dali pozajmice i time im izašli u susret. 

“Najveća privatna socijalna ustanova u državi”

“Mi smo uzeli kredit uz kamatu od pet-šest posto, a radnicima nudimo novac po kamati od tri posto, što je zakonski minimum, jer da smo išli na manju kamatu, onda bi nam to ušlo u dohodak i bilo oporezovano”, pojasnio je direktor Pezo. Sama stimulacija u “Galebu”, nastavlja Pezo, može iznositi i do 120 posto osnovne plaće, no samo ako je ukupni rezultat tvrtke dobar. “Ako je, pak, rezultat loš, onda smo uveli ovo što smo uveli”, zaključuje Pezo i napominje kako  je “Galeb”, inače tvrtka u vlasništvu zagrebačkog “Tekstilprometa”, “najveća privatna socijalna ustanova u državi”.

Komentari