SOCIJALNI RADNICI O UBOJSTVU BEBE: ‘Ni besprijekoran rad Centra ne može jamčiti da se tragedija neće dogoditi’

Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX (ilustracija)

Nakon stravičnog ubojstva malene djevojčice u Kozari putu oglasila se i Hrvatska komora socijalnih radnika (HKSR). Kažu da su važnija sustavna rješenja nego individualni lov na krivce i prije nego što je činjenično stanje uopće utvrđeno.

”Paušalno nabacivanje potencijalnom krivnjom u potpunosti nalikuje bacanju perja niz vjetar koje bi socijalni radnici trebali skupljati, umjesto da se prvo utvrde stvarne činjenice pa se tek onda traži krivca”, ističu u priopćenju.

”Obiteljsko nasilje koje je rezultiralo smrću jednoipolgodišnjeg djeteta ponovno je aktualiziralo stari problem – javne reakcije na tragični slučaj koje u prvi plan guraju mogućnost propusta u radu socijalne službe, iako u tom trenutku javnost ne raspolaže baš nikakvom informacijom što je socijalna služba poduzela u tom slučaju”, naglašava HKSR u priopćenju.

STRAVIČNO UBOJSTVO U ZAGREBU: Muškarac napao bivšu partnericu i dijete (1,5)! Malena djevojčica preminula u bolnici

Doodaju da bi ”svaka osoba koja je iole upućena u problematiku socijalne skrbi morala znati da čak ni apsolutno besprijekoran rad svih aktera u sustavu socijalne skrbi, uz korištenje svih dostupnih alata i mogućnosti, ne nudi nikakvo jamstvo da se tragedija ne može i neće dogoditi”.

NAKON KRVAVOG ZLOČINA: Ubojica je nazvao brata nesretne žene i rekao mu što je učinio, evo što mu je odgovorio

”Međutim, takva se praksa nastavlja i dalje iako su sve učestaliji slučajevi nasilja usmjerenog protiv socijalnih radnika dobrim dijelom posljedica takve atmosfere koja se stvara u javnom prostoru”, dodaje HKSR.

”Ako je moguće nekažnjeno napadati socijalne radnike u virtualnom svijetu, zašto isto ne primijeniti i u stvarnom životu”, poručuju.


Komentari