‘TAKO SMO MALO ONOG ŠTO ŽELIMO BITI’: Umjetnik Mate oduševio Hrvatsku

Screenshot/Provjereno

Inspirativna priča koja je osvojila srca mnogih.

Zovu  ga zagorskim Rembrandtom, a taj slikar mu je i inspiracija. No, Mate je skroman kad govori o sebi.

„To je opaka izjava, ali nisam dostojan te izjave. On je jedan i jedini, njemu se i Bog divija!“, kaže Mate iz Konjskog kraj Splita. Ovaj samouki slikar stvara fasinantna djela, uz svijeće i jednu malu žarulju.

Matu je otkrio inspektor Ivica dok je provodio istragu o krađi u njegovom selu.


„U jednom trenutku je ispred nas banuo čovjek, mlad, s bradom i bio nam je sumnjiv. Pozvao nas je u tu kućicu jer je bilo hladno, uđemo… Kad ono-šok!“, opisuje Ivica.Kada je vidio kako Mate barata kistom naručio je da mu naslika portrete roditelja. Portreti su ujedno i jedino što Mate slika. Oni su mu najdraži jer na licu stanuje emocija.

Uz slikanje voli i čitati te razmišljati o životu, a njegova jedina prijateljica je 78 – godišnja baba Mara. On joj pomaže oko vode, cijepa joj drva dok ona njemu kuha kavu uz koju krate vrijeme razgovarajući.  Kaže Mate da mu je ona druga baka, a i baka Mara ima samo riječi hvale za njega.

„Da nema njega poludjela bih ovdje sama“, kaže ekipi Provjerenog.

Matin otac Petar objašnjava da je Mato oduvijek bio takav, razmišljao drugačije od današnje mladeži. Samozatajni umjetnik.

„Netko to odobrava, netko drži čudnim. Selo ko’ selo! Nisam nikad slušao što selo govori!“, kaže Matin otac.

Uz fascinatna umjetnička djela na njegovom zidu, nalazi se i poruka koja sažima cjelokupnu životnu filozofiju ovog mladića. Poruka pred kojom bi svatko od nas trebao zastati, zamisliti se i ponijeti ju sa sobom – “tako smo malo onoga što želimo biti“.

Unatoč fascinantnom talentu, Mate ne traži puno. On ni ne pomišlja o životu na račun svog talenta.

“„Od ovog se ne bi tribalo živit’, nego za to živit‘! Materijal mi daj, neke boje, platno. Ali novac ne. Ima ljudi kojima je potrebnije!“, izjava je kojom je skromni Mate oduševio Hrvatsku.

Komentari