SMIJENIT ĆE RAVNATELJA CENTRA: Otkriveni su užasni propusti u vezi pretučene djevojčice iz Klaićeve

Foto: Ivica Galovic/ PIXSELL

Upravno vijeće Centra za socijalnu skrb Nova Gradiška večeras je jednogasno predložilo smjenu ravnatelja Centra Branka Medunića, doznaje Jutarnji list. Ministar socijalne skrbi Josip Aladrović prihvatit će taj prijedlog te bi već sutra trebao biti imenovan vršitelj dužnosti ravnatelja Centra.

Hitno je sazvana večerašnja sjednica Upravnog vijeća temeljem zaključka izvanrednog upravnog nadzora koji je danas žurno obavljen u Centru Nova Gradiška kako bi se ustanovilo je li bilo propusta u postupanju odgovornih djelatnika u slučaju djevojčice (2,5) koja je dovezena u bolnicu u Klaićevoj s teškim ozljedama glave i puna modrica.

Još nije završen stručni nadzor koji provode komore socijalnih radnika te psihologa, a koji podrazumijeva razgovore sa stručnim radnicima te provjeru najboljih stručnih praksi.

Policija završila istragu

Podsjetimo, policija je utvrdila kako su roditelji kontinuirano fizički zlostavljali nesretnu djevojčicu. Jutarnji list piše kako je povratak djevojčice iz udomiteljske u biološku obitelj bila pogreška te kako je stručni tim Centra napravio procjenu i zaključio da je povratak djeteta u biološku obitelj umjereno rizičan te da bi dijete trebalo vratiti, ali uz intenzivni nadzor i stručnu pomoć roditeljima.

Nakon povratka voditeljica jer redovito obilazila obitelj. Sve je bilo u redu do početka ove godine, kada su se roditelji počeli žaliti da se dijete počinje čudno ponašati. I sama je voditeljica to primijetila te u izvješću iz ožujka ove godine navodi da dijete hitno treba psihologa.

U utorak, dan prije nego što je djevojčica završila na Hitnoj s teškim ozljedama, majka je dovela dijete u Centar i tražila pomoć jer da ne zna što činiti. Drugi dan, kad je voditeljica provjeravala da vidi u kojem je stanju dijete, malena je već bila na Hitnoj u besvjesnom stanju.

Temeljem ovih informacija napravljen je Zaključak nadzora u kojem stoji da je Centar utvrdio da je biološka obitelj za djevojčicu izvjestan rizik, da je za dijete bilo povoljnije ostati u udomiteljskoj obitelji gdje se dobro adaptiralo.


Komentari