SLUŽBENO JE: ZIKA VIRUS DOŠAO U HRVATSKU! Ako imate ove simptome, javite se liječniku

Početkom travnja hrvatska državljanka došla je u Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) i zatražila pretrage jer je posumnjala kako se zarazila Zika virusom u Brazilu.

Kako su sumnje ove gospođe bile opravdane, potvrdio je epidemiolog, prim. dr. Bernard Kaić, voditelj Odjela za prevenciju zaraznih bolesti i cijepljenje u HZJZ-u za 24sata.  Pretrage su pokazale da je u pitanju bila Zika koju prenose komarci, a u trenutku medicinske obrade žena je već bila praktički zdrava, odnosno bolest se već gotovo u potpunosti povukla.

Dr. Kaić kaže kako je ovo prvi slučaj da je bolest koju uzrokuje Zika virus potvrđena među našim državljanima. Sad joj je dobro i nema nikakvih posljedica, baš kao ni većina ljudi koji se izbore s ovom bolešću.

Hrvatica nakon posjeta Brazilu dobila osip, temperaturu te osjećala bol u zglobovima.

Trudnice najrizičnija skupina

Podsjetimo, Zika virus prenose tigrasti komarci, a žarišta su u Africi, Južnoj Americi i Aziji. Prim.dr. Kaić kaže da samo u rijetkim slučajevima, kad je količina virusa u krvi prilično velika, može doći do neuroloških komplikacija. Međutim, kod trudnica postoji opasnost od malformacije ploda.

U Brazilu je tako rođeno više od 4000 beba s mikrocefalijom koju se povezuje sa Zika virusom.

>>> POTVRĐENO ONO NAJGORE! ZIKA VIRUS DOŠAO U HRVATSKU: Potvrđen i prvi slučaj infekcije!


Komentari