SLUČAJ SEVER: Jabuke s tržnice podvaljivao kao ekološke, a država mu i dalje daje poticaje za ekološki uzgoj

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Nakon što je 2015. godine otkriveno je da je Eko Sever varao svoje kupce, dobio je državnu pomoć. Jeftinu robu s veletržnice prikazivali su kao ekološki uzgojenu te je sudski dokazano da je bila riječ o prevari. Međutim, u međuvremenu su dobili više od milijun kuna državnih poticaja.

Telegram je 2015. otkrio da Eko Sever nabavlja voće i povrće na veletržnici koje zatim prodaje kao ekološki uzgojeno po znatno većoj cijeni. Jabuke koje su novinari Telegrama kupili u Severovom dućanu date su na analizu i utvrđeno je da nisu ekološke. Također je utvrđeno na koji način je izvođena prijevara. Vozač Branko Šimec noću je odlazio na zagrebačku Zelenu tržnicu. Tamo bi uzimao najjeftinije voće i povrće koje bi zatim u sitnim satima dovozio u sjedište Eko Severa, u zagrebačku Vukomerečku cestu.

Nakon razotkrivanja afere Severu je znatno opala prodaja. U 2014., godini prije afere imali su 3,2 milijuna prihoda, a 2018. pali su na 147.863 kune. Ubrzo nakon toga završili su u stečaju i obrisani su iz registra trgovačkog suda.

Međutim, Sever je zadržao nekoliko prodavaonica. Morali su zatvoriti webshop i dućan u Vlaškoj, ali je dućan u Tratinskoj, kao i štand na Dolcu, nastavio s poslovanjem. Upravo to se pokazalo kao problem kod inspekcije, jer je kontrolirano samo imanje na kojem se proizvodi voće i povrće, ali ne i trgovine. Nadzor je vršila tvrtka Bioinspekt u privatnom vlasništvu s dozvolom države. Bioinspekt je suprotno pravilima svoje posjete Severu unaprijed najavljivao. Njihov zaposlenik Dubravko Kupčinovac lažirao je izvješće o Eko Severu kako bi zataškao prevaru. Bioinspekt nekažnjeno posluje i dalje, kao i inženjer Kupčinovac.

Iz Agencije za plaćanje u poljoprivredi Telegramu je javljeno da oni nisu nadležni za kontrolu ekološke proizvodnje i prodaje. Tako su Severu isplatili ukupno 1.031,197 kuna javnog novca kao “potporu za ekološki uzgoj”.


Komentari