SLUČAJ ČAVAJDA: Inicijativa Dosta! prijavila Hrvatsku UN-u

Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

Inicijativa Dosta! prijavila je Hrvatsku Ujedinjenim narodima (UN) zbog uskraćivanja prekida trudnoće Mireli Čavajdi. Nakon mjeseci javne polemike i rasprave o manjku pristupa pobačaju i nepoštivanju reproduktivnih prava u Hrvatskoj, inicijativa Dosta! dostavila je informacije Posebnim procedurama Ujedinjenih Naroda za ljudska prava:

Radnoj skupini za diskriminaciju protiv žena i djevojčica u pravu i praksi
Posebnoj izvjestiteljici za nasilje nad ženama, njegove uzroke i posljedice
Posebnoj izvjestiteljici za pravo na zdravlje i
Posebnom izvjestitelju za zaštitu od mučenja

Prijava je pripremljena na temelju medijskih izvješća o slučaju Mirele Čavajda i ne uključuje informacije koje nisu javno dostupne. Podnesak je pripremila Bhavya Joshi, doktorandica na Sveučilištu u Kaliforniji, Berkeley (SAD), suradnica Centra za ljudska prava Sveučilišta u Kaliforniji Berkeley i programska voditeljica u Institutu za ljudska prava žena, uz potporu udruge Roditelji u akciji – Roda.

“U prijavi se navodi da je Hrvatska prekršila važeći Zakon o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece i brojne međunarodne ugovore o ljudskim pravima”, rekla je na konferenciji za novinare uoči obilježavanja Dana sigurnog pobačaja Branka Mrzić Jagatić iz udruge Roda.

Naglasili su kako zatražene hitne intervencije koje se odnose na sprečavanja “torture i mučenja žena u javnim bolnicama” te osiguranje dostupne i sigurne zdravstvene zaštite ženama u Hrvatskoj nisu naišle na plodno tlo kod vladajućih.

“Zahtjevi nisu ispunjeni, a žene i dalje strepe od nečovječnog postupanja i uskraćivanja prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece”, rekla je Mrzić Jagatić.

Kazne ne postoje

Iako kazne za to ne postoje, inicijativa smatra da će dovoljna kazna biti sramoćenje Hrvatske. Lana Bobić iz udruge U dobroj vjeri istaknula je zajednički zahtjev Vladinim institucijama koji se odnosi na hitno sankcioniranje odgovornih jer nisu pružili pravovremenu skrb Mireli Čavajdi.

Od ministra zdravstva i premijera traže javnu potvrdu da će sve žene u Hrvatskoj primiti kvalitetnu zdravstvenu skrb za vrijeme prekida trudnoće sukladno zakonima, uključujući moderne medicinske zahvate i suvremene međunarodne standarde liječničke profesije.

Zalažu se i za donošenje novog zakona o pobačaju, objavljivanje podataka o kapacitetima svih zdravstvenih institucija u Hrvatskoj povezanih s prekidom trudnoće te uspostavu javnog registra zdravstvenih radnika koji se pozivaju na priziv savjesti, na što je upozorila i Sanja Cesar iz Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje

Inicijativa traži da se osigura dostupnost prekida trudnoće svim ženama uz pokrivanje troškova iz fonda HZZO-a te osiguravanje dovoljnog broja medicinskih timova za prekid trudnoće.

Ističu neophodnim da da svaka hrvatska bolnica ima dovoljan broj ginekoloških timova, ne samo za izvođenje pobačaja već i za preglede i kontrole, jer brojne žene za ginekološku skrb moraju putovati s otoka na kopno ili iz ruralnih krajeva u udaljene, veće gradove.


Komentari