SLJEDEĆE GODINE STIŽU PROMJENE ZA OSNOVNOŠKOLCE: Uvode se novi nacionalni ispiti, a evo što to znači za školarce

Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs gostovao je u HTV-ovoj emisiji “Ima li što novo?“, a glavna je tema bila upravo završena školska godina.

Fuchs je objansio kako se unatoč pandemiji nije odustalo od reforme u sustavu obrazovanja.

Vršitelj dužnosti ravnatelja Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Vinko Filipović naglasio je da će se od iduće školske godine uvesti nacionalni ispiti u osnovnim školama te da se razmišlja o spajanju A i B razine na državnoj maturi.

“Od sljedeće godine nastava će u svim školama krenuti po novim kurikulumima i kurikulum dokumenti se i dalje rade, samo što se o njima toliko ne priča i ne problematiziraju se u javnosti”, dodao je Fuchs.

Filipović je naglasio kako se i državna matura održava pod strogim mjerama te da je mali broj zaraženih maturanata i onih koji su u samoizolaciji, a i oni će također moći pisati maturu te upisati studijske programe.

“Esej sigurno neće “procuriti”, ja to jamčim. Državna matura je jedan projekt visokog rizika i u njoj sudjeluje 32.000 učenika sa 120.000 ispita, više stotina nastavnika i ispitivača”, rekao je.

Istaknuo je da se razmišlja o spajanju A i B razine na državnoj maturi.

Fuchs je rekao da je odaziv na cijepljenje prosvjetnih radnika bio relativno dobar te je pozvao sve koji se nisu cijepili da to učine. Kazao je kako je, kada je riječ o cijepljenju učenika, situacija malo drugačija.

Marija Margušić Novosel, ravnateljica Srednje škole Glina, istaknula je kako su upisi u srednje škole na Banovini za tri tjedna kao i u ostatku Hrvatske te se nada da će sve dobro proći.

Ministar je rekao kako će se u idućem periodu u sustavu obrazovanja zapošljavati veći broj psihologa i pedagoga te će se pružiti pomoć svim učenicima kojima je potrebna jer su se učenici u protekloj godini suočavali s velikim psihičkim problemima.


Komentari