Slijedi li preokret odnosa sa Slovenijom? Dok je Plenković uvjeren u potporu susjeda, oni spominju jedan stari spor

Screenshot: Gibanje Svoboda /HRT

Dok suradnja Hrvatske s Francuskom, utvrđena nakon posjeta francuskog predsjednika Emmanuela Macrona Zagrebu krajem prošle godine nije stradala kako su mu Francuzi na nedjeljnim izborima povjerili drugi petogodišnji mandat, neke promjene bi se mogle dogoditi u odnosima Slovenije i Hrvatske.

Nakon što je slovenski premijer Janez Janša izgubio izbore, očekuje se nova vlada na čelu s Robertom Golobom, koji je već izjavio kako njegova vlada neće raditi s Hrvatskom poput prošle.

„Tražiti ću širi konsenzus u parlamentu i budućoj koaliciji. No, sigurno je da arbitražni sporazum i dalje ostaje čvrsto sidro od kojega ni na koji način ne mislimo odustati“, rekao je Golob medijima povodom susreta sa slovenskim predsjednikom, Borutom Pahorom.

Podsjetimo, arbitražni sud je nastojao riješiti granične sporove između dviju država uz njihov obostrani pristanak. Sve je bilo u redu, ali onda je izašla audio snimka koja dokazuje Otkriveno je kako član arbitražnog suda i slovenska zastupnica diskutiraju o izvršenju pritiska na arbitražne suce u korist Slovenije.

Dok je Janša bio blizak saveznik aktualnoj domaćoj vlasti, ostaje otvoreno pitanje kako će se dolazak nove vlasti odraziti na daljnju integraciju Hrvatske u EU, kako se zemlja sprema ući u Schengenski prostor i eurozonu.

Premijer Andrej Plenković u utorak je izjavio kako vjeruje da će i dalje imati podršku slovenske vlade za pristupanje Schengenu  i eurozoni , a da se pitanje razgraničenja Hrvatske i Slovenije bude rješavalo odvojeno.

„Slovenija je bila naš saveznik, prijatelj, partner i zagovaratelj našeg članstva i u Schengenu, i u eurozoni i u Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD). I ne vidim zašto bi se mi ovdje bavili tom temom kao da već imamo neku novu okolnost, neki novi problem. Ja za to ne znam niti se želim dovoditi u situaciju da dovodim u pitanje odnose dviju zemalja”, rekao je Plenković.

Podsjetio je da su isporuke za Schengen i eurozonu predviđeni ove godine i da su to hrvatski ciljevi i ambicije za koju vlada radi sve kako bi ih ostvarila.

“Slovenija je tijekom svog predsjedanja Vijećem EU-a kao jedan od svojih najvećih uspjeha izdvojila potvrdu Europske komisije da je Hrvatska ispunila sve kriterije za članstvo u šengenskom prostoru”, napomenuo je Plenković zaključivši da nema razloga smatrati kako bi nova slovenska vlast blokirala Hrvatsku.

 


Komentari