SKUPILI SU NOVAC! Otvara se Buba Bar, a prvi konobari s Down sindromom već rade na Adventu

Dario i Domagoj žele biti samostalni.

Slavonski Advent još je veseliji nego što bi to inače bio i to sve zbog Darija i Domagoja koji rade u jednoj od kućica. Ovaj dvojac rodio se s Down sindromom, ali žele i znaju raditi, i upravo oni se brinu da u drvenoj pećici uvijek gori kako njihove kolegice Ivana i Marija, ali i svi gosti, ne bi promrzli.

“Iz svakog njihova pokreta izlazi silna ljubav i pozitivna energija kojom se cijeli daju u povjereni im posao. Nevjerojatno su marljivi i ozbiljni u pristupu, a opet djetinje radosni, srdačni i gostoljubivi”, priča Paolo Bogdan, njihov mentor, trener, prijatelj, radni kolega…

Žele se osamostaliti

Udruge osoba s invaliditetom Bubamara skrbi o 1495 članova i ovih dana “osvojila” je Hrvatsku svojim djelima. Pokazali su kako se osobe s intelektualnim i drugim poteškoćama mogu uključiti u društveni život zajednice, biti od koristi i njoj i sebi, raditi i stvarati dohodak. Dio te udruge su i Dario i Domago te Marija i Ivana.

Svi posjetitelji Adventa u Vinkovcima, koji se ove godine održava prvi put, mogu se uvjeriti u njihove sposobnosti jer se tik do malenog klizališta smjestio Buba Bar. To je prvi ugostiteljski objekt u Hrvatskoj u kojem kao konobari rade osobe s invaliditetom, u ovom konkretnom slučaju, većino s Down sindromom.

Svi oni prošli su mjesece obuke i treninga koje je vodio Paolo, profesionalni konobar, čija je sestra i sama 100-postotni invalid i članica udruge Bubamara. Paolo ih je naučio sve što zna o konobarskom zanatu, a sada oni napokon imaju priliku i sve to prezentirati. Za sad rade u kućici na Adventu, ali uskoro bi trebali otvoriti pravu kafeteriju u centru Vinkovaca.

Prostor od 500 kvadtara dobili su od grada, a sada ga treba adaptirati, opremiti za veliko otvorenje i početak rada. 

Skupili su sredstva u rekordnom roku

Ovim projektom barem malo bi povećali broj zaposlenih osoba s invaliditetom u Hrvatskoj, kojih od 500 tisuća radi samo 2,4 posto.

Ideju za otvaranje ovakog kafića dobili su iz Škotske gdje ugostiteljski objekti zapošljavaju konobare s Down sindromom, a tamošnja udruga koja ih je ugostila ima i svoj kadić u kojem rade samo osobe s invaliditetom.

Vinkovčani su odlučili “kopirati” ovu ideju i u Hrvatskoj otvoriti kafić u kojem će zaposliti osobe s Downovim sindromom ili nekom drugom intelektualnom ili tjelesnom poteškoćom. Ipak naletjeli su na prepreku, onu najveću i najčešću, novac.

Ipak, smislili su i rješenje za to, pokrenuli su crowdfunding kampanju poz nazivom “Buba Bar- Ekstra kromosom za ekstra kavu” . Rezultat je bio i više nego dobar. Cilj im je bio prikupiti 10 tisuća dolara, kampanju su pokrenuli 5. prosinca, a već dva dana nakon skupili su i više nego što im je bilo potrebno. To im je dalo vjetar u leđa da pokrenu još jednu akciju za dodatnih 5 tisuća dolara.

“I nas je iznenadila brzina kojom smo došli do našeg cilja, a kada smo taj prvi uspješno odradili, odlučili smo prikupiti još novca kako bismo naš Buba Bar dotjerali do savršenstva. U njemu će tijekom cijele godine biti zaposleno 7 – 8 naših članova s intelektualnim poteškoćama, koje će tako prvi put u životu imati svoj posao i primanja. Već ovo što su dobili priliku raditi na Adventu, gdje brinemo i o klizalištu, mnogo im znači i raduju se svakoj kuni koju će priskrbiti sebi i svojim obiteljima. No, još ih više raduje to što se osjećaju korisno” objasnio je Paolo, što su potvrdili i sami junaci ove lijepe priče za Jutarnji. 

Sve znaju raditi

“Jako nam je lijepo ovdje. Kuhamo vino, kave, čajeve, točimo pivo, radimo punčeve, poslužujemo goste, ložimo vatru, čistimo klizalište, a moram ti priznati i da je lijepo što ima mnogo lijepih djevojaka”, istaknuo je Dario Begović, najotvoreniji među njima.

On u svakoj situaciji traži priliku za kakvu pošalicu, a svakom će gostu rado osobno spraviti kuhano vino. Njegova kolegica, Ivana Kunčević obožava što ima priliku komunicirati s ljudima “jer su svi dobri prema nama, ostave nam i bakšiš, a mi im uzvraćamo osmijehom i toplom čokoladom koju i ja najviše volim”.

Sve njih, ipak, najviše veseli što će uskoro dobiti pravi Buba Bar u kojem će zaista moći pokazati što sve znaju.

>>> SKUPIO DONACIJE ZA KONOBARE S DOWNOM: ‘Idem upoznati ove heroje koji dijele istu tacnu i istu ljubav’

>>> BUBA BAR: Podržite crowdfunding kampanju za prvi kafić u Hrvatskoj koji će zapošljavati osobe s Downovim sindromom

>>> BUBA BAR JE REVOLUCIONARAN: Zaposlili konobare s Downovim sindromom i oduševili cijelu Hrvatsku

 


Komentari