SKRAĆUJE SE RADNO VRIJEME KAFIĆA? Evo koje su mjere na stolu zbog rekordnog broja zaraženih

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Dok neki vjeruju kako je novi soj omikrona izlaz iz pandemije kroz kolektivni imunitet, ni znanstvena ni epidemiološka struka se s time ne slažu. Nove mjere za koje je doznao Jutarnji list uključuju radno vrijeme kafića do 22 sata te ukidanje okupljanja s brojnim sudionicima do daljnjega.

Pored znanstvene i epidemiološke struke, strože mjere u Hrvatskoj traže i priobalne županije kako bi se smanjilo širenje korone.

Trenutno najviše brine situacija u Splitsko-Dalmatinskoj županiji gdje je udio zaraženih među testiranima prošao 60%. Pritom su kapaciteti za testiranje premali, a KBC Split bilježi sve već broj pacijenata kojima je potreba hospitalizacija i respirator.

Pa ipak, mjere bi se primjenjivale na cijelu zemlju, pošto je broj novih slučajeva svugdhe u porastu.

Dok neki novu varijantu omikrona vide kao priliku za izlaz iz pandemije stjecanjem kolektivnog imuniteta, najnovije istraživanje britanskih znanstvenika sa Sveučilišta East Anglia, sugerira kako bi neuvođenje strožih mjera u slučajevima slabe procijepljenosti kao u Hrvatskoj, mogle biti vrlo loše.

To bi bio veliki rizik, upozorava Jutarnji na temelju britanske studije, za one koji se ne mogu cijepiti zbog svog zdravstvenog stanja i time steći imunitet.

Epidemiološka slika u Hrvatskoj danas:

U posljednja 24 sata zabilježeno je 9.058 novih slučajeva zaraze koronavirusom te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 39.853 Među njima je 1.824 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 244 pacijenta.

Preminule su 33 osobe.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 745.544 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 12.764 preminulo, ukupno se oporavilo 692.927 osoba, od toga 4.374 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji su trenutno 20.633 osobe.

Do danas je ukupno testirano 3.832.295 osoba, od toga 19.975 u posljednja 24 sata, izvijestio je Stožer.

Komentari