SKLISKE PROMETNICE: Bijeli pokrivač zasada ne stvara probleme, al opreza nikad dosta

wiki

Zimska oprema obavezna je već gotovo dva mjeseca.

I zagrebačke prometnice  zabijelile su se, no snježni pokrivač još uvijek je tanak i ne zadržava se na cestama. Na svim većim prometnim pravcima su uobičajene jutarnje gužve, iako, malo podnošljivije nego inače.

Snijeg, mjestimice vrlo gust, pada u Gorskom kotaru, Lici, središnjoj Hrvatskoj i Slavoniji. Za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji i Rijeci te obratno trenutno nema slobodnog cestovnog pravca.

Zbog snijega i vjetra, samo za OSOBNA VOZILA otvorene su:


  • dionica autoceste A1 između čvorova Sveti Rok i Maslenica;
  • dionica autoceste A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice (obilazak za ostale skupine vozila, osim za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, je starom cestom kroz Gorski kotar-DC3);
  • dionica Jadranske magistrale (DC8) između Karlobaga i Svete Marije Magdalene (DC8)
  • DC54 Maslenica-Zaton Obrovački.

Zimski su uvjeti na većini cesta u Gorskom kotaru, Lici i Karlovačkoj županiji, uključujući dionice autocesta:

  • A1 Bosiljevo-Maslenica,
  • A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i Bosiljeva.
  • Na autocesti A7 između čvorova Draga i Šmrika promet je zbog vjetra zabranjen za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama i motocikle (I. skupina vozila), a na Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Karlobaga još i za dodatno je zabrana za dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina vozila).

Kolnici su mokri i skliski od kiše u Hrvatskom primorju i Dalmaciji. Zbog niskih je temperatura moguća poledica, posebice na mostovima i nadvožnjacima. Vozačima savjetujemo da prilagode brzinu i način vožnje, održavaju sigurnosni razmak između vozila te ne kreću na put bez zimske opreme.

Komentari