SKANDAL U MORH-u ZBOG KUPNJE AVIONA: ‘Prijevara i sramota, nije moguće da nitko nije primjetio’

bs.wikipedia.org

“Prijevara i sramota za sve zaposlene u sustavu obrane i sigurnosti.”

“Skandal oko kupovine i remonta vojnih aviona MiG 21 za čiju je nabavu izdvojeno 132,9 milijuna kuna predstavlja grubo narušavanje nacionalne sigurnosti, prijevaru i sramotu za sve zaposlene u sustavu obrane i sigurnosti, ali i narušavanje integriteta i poštenja u postupcima javne nabave.”, kazali si iz Transperency internacionala Hrvatska.

“Nije moguće da nitko nije primijetio moguće koruptivne rizike, nepravilnosti ili odstupanja od učinkovite nabave u tako velikim, složenim i skupim postupcima javne nabave. U sustavu obrane i nacionalne sigurnosti ovakvi propusti su nedopustivi, sramotni i ponižavajući.

Nedostatak antikorupcijske kontrole povećava koruptivne rizike i doprinosi narušavanju integriteta i poštenja pojedinaca koji su uključeni u postupak i to kao vojni stručnjaci, javni službenici ili politički imenovani dužnosnici. U ovoj situaciji zakazali su svi.

Radi se o vrlo ozbiljnom skandalu koji duboko kompromitira ne samo Hrvatsku, već i sve one koji svoj javni posao obavljaju pošteno i transparentno vodeći se prije svega javnim, a ne pojedinačnim interesima. Za istraživanje ovako teških malverzacija nije kasno. U interesu zaštite hrvatskih nacionalnih interesa i časti treba istražiti tko je pogriješio.

Niti jedan građanin ne smije biti iznad zakona. Osjećaj odgovornosti onih koji obnašaju javnu vlast je temelj za stvaranje povjerenja u političke institucije.“ istaknula je Davorka Budimir, predsjednica TIH-a.

‘Prekucani’ serijski brojevi

Podsjetimo,  po saznanjima Jutarnjeg lista, vojna policija provodi veliku istragu oko kupnje i remonta zrakoplova MiG 21 HRZ-a. Pozivajući se na istragu, Jutarnji piše da je dosad utvrđeno kako su na avionima koje je HRZ kupio od Ukrajine, “prekucani” serijski brojevi te da oni ne odgovaraju dokumentima o kupljenim zrakoplovima, a pronađene su nepravilnosti i u ugrađenim dijelovima na remontu, koji isto tako ne odgovaraju dokumentaciji o tim avionima.

Isto tako, postoje indicije i su avioni kupljeni od Ukrajine stariji od navedenog u dokumentima, što baca sumnju i na sam remont tih aviona, odnosno na lažiranje dokumenata.


Komentari