SJEDNICA VLADE Beroš upozorio na stanje u sjevernom dijelu Hrvatske, bolnice posuđuju respiratore!

Foto: Screenshot

Na sjednici Vlade RH na čijem se dnevnom redu nalazi prijedlog izmjena i dopuna Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, kao i informacija o aktualnom stanju vezanom za koronavirus u Republici Hrvatskoj te vezanom za potres.

Vlada će donijeti i dvije odluke o programima potpore zbog otežanih uvjeta poslovanja uzrokovanih pandemijom covid-19 i to za sektor peradarstva te za primarne poljoprivredne proizvođače u stočarstvu.

Na početku sjednice obratio se predsjednik Vlade Andrej Plenković koji je zahvalio zdravstvenim djelatnicima koji nadljudskim naporima rade da zaštite sugrađane.

Pandemija

“Nažalost pandemije ne jenjava i broj ljudi koji su u Hrvatskoj preminuli od ili s covidom je premašio 11 tisuća. To je ogroman broj. Praktički da nema nikoga od nas ili da ne zna nekoga tko je povezan s nekim tko je izgubio bitku protiv covida” rekao je Plenković.

Napomenuo je da 70 posto preminulih u zadnjih tjedan dana nije bilo cijepljeno. Ovi koji su bili cijepljeni, a umrli su imali su i druga teška zdravstvena stanja. Još jednom je pozvao građane da vjeruju struci i da se cijepe.

BDP

Potom je komentirao jučerašnju raspravu u Saboru oko rasta BDP-a te je rekao da imamo rast BDP-a u prvih devet mjeseci a koji spada u jedan od najviših u EU za treći kvartal.
“Prema Državnom zavodu za statistiku u trećem smo kvartalu ostvarili rast od 15,8 posto. Imamo zaista visok rast BDP-a prvih devet mjeseci” rekao je premijer.

Posjet Macrona

Prokomentirao je prošlotjedne posjete premijera Poljske Morawieckog te francuskog predsjednika Macrona za koji je rekao da je bio sadržajan i uspješan, potpisano je partnerstvo, krenula su i plaćanja.

“Procesom obuke i prilagodbe pilota učinit ćemo sve da za dvije godine budemo na maksimalnoj razini” poručio je premijer.

Covid potvrde

Premijer je rekao da je u zdravstvu provedeno 407.009 testova od čega ih je 7216 bilo pozitivno, što znači da su covid potvrde spriječile daljnju zarazu za više od 36 tisuća ljudi, što bi dovelo do 400 hospitaliziranih prosječno i 100 umrlih.

Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom koji se obilježava 3. prosinca, premijer je rekao da u našem društvu ima 14 posto stanovništva s različitim stupnjem invaliditeta te da bi svi trebali biti uključeni u društvo i imati jednake mogućnosti.

Zločin u Splitu

“Još jedan primjer nasilja nad ženama, mi smo nakon ratifikacije Vijeća Europe napravili ogromne iskorake, pooštrili zakone, ali nažalost nemamo mi neki preventivni mehanizam koji može spriječiti kretene da rade ovakva dijela, ali možemo ići na strože kazne. Mi smo s naše strane napravili ogromne iskorake i nastavit ćemo s civilnim društvom to raditi i dalje” poručio je premijer.

Koronavirus

Ministar Beroš rekao je da u odnosu na tjedna ranije imamo pad broja novih za 14 posto, a u odnosu na 14 dana ranije pad je 36 posto.

“Imamo i blagi pad broja hospitaliziranih, a u zadnja 24 sata na respiratoru je 30 novih pacijenata od kojih 24 nije cijepljeno. Na respirator je stavljeno 30 osoba u zadnjih 24 sata, 24 ih nije cijepljeno” rekao je.

Trenutno je najgore u Zaboku, Koprivnici i Varaždinu, a zbog velikog broja oboljelih neke bolnice posuđuju respiratore.

“Najgore je stanje u sjeverozapadnoj Hrvatskoj – Zabok, Koprivnica, Varaždin… Neke bolnice posuđuju respiratore.

Komentari