Sjajne vijesti za vlasnike automobila: Stižu niže cijene tehničkog pregleda

Foto: Ivo Ravlic / CROPIX

Sad već bivše Ministarstvo zaštite okoliša i energetike pokrenulo je proceduru za smanjenje posebne naknade za okoliš koji vlasnici automobila plaćaju prilikom tehničkog pregleda vozila.

Ona bi od 1. listopada trebala biti za pet posto manja za sve vrste i kategorije vozila, javlja Večernji list.

Kako objašnjavaju u Ministarstvu, prijedlogom Uredbe o izmjenama i dopunama Uredbe o jediničnim naknadama, korektivnim koeficijentima i pobližim kriterijima i mjerilima za utvrđivanje posebne naknade za okoliš na vozila na motorni pogon, za koji javno savjetovanje traje do danas, za sve vrste vozila smanjuje se iznos početne naknade za pet posto. Tako se, primjerice, za osobna vozila taj početni iznos smanjuje s 35 na 33,25 kuna, za kamione s 480 na 456 kuna, a za autobuse s 320 na 304 kune.

Uz to, izmjenom drugih članaka Uredbe dodatno se smanjuju iznosi naknada za vozila na hibridni pogon, a ona su smanjena za 50 posto. Korektivni koeficijent za hibridna vozila sad iznosi 0,7 posto, a novi će biti 0,5 posto.

S druge strane, vozila na električni ili alternativni pogon potpuno se oslobađaju obveze plaćanja posebne naknade za okoliš.

“Prijedlogom Uredbe ostvarit će se rasterećenje građanstva i gospodarskog sektora u iznosu od 10 milijuna kuna na godišnjoj razini”, tvrde iz Ministarstva.

Na današnji dan 1910. godine izdana je prva vozačka dozvola u Zagrebu: Znate li koliko automobila grad broji danas?


Komentari