SITNO SE BROJI DO PRVOG CIJEPLJENJA: Štićenica Doma za starije osobe na Trešnjevci trebala bi biti prva u Hrvatskoj

Foto: HZJZ

U nedjelju, ponedjeljak i utorak, 27., 28. i 29. prosinca, prva cijepljenja organizirat će se u domovima za starije i nemoćne osobe te u zdravstvenim ustanovama. Prioritet je zaštita najugroženijih i najizloženijih – starijih i nemoćnih osoba te radnika u zdravstvenim i socijalnim ustanovama.

Prva osoba koja će se u Hrvatskoj cijepiti protiv bolesti COVID-19 bit će štićenica Doma za starije osobe Trešnjevka u Zagrebu, u nedjelju u 10 sati.

EU je odobrio cjepivo koje su zajednički razvili mala njemačka tvrtka BioNTech i američki farmaceutski div Pfizer, a velika klinička ispitivanja pokazala su da ima 95-postotnu učinkovitost u sprečavanju covida-19.

Političari i zdravstveni stručnjaci upozorili su da će trebati mjeseci dok cjepivo ne bude dovoljno dostupno kako bi se osiguralo cijepljenje svih koji žele biti cijepljeni.

EU je osigurao ugovorima s raznim proizvođačima cjepiva više od dvije milijarde doza cjepiva i postavio kao cilj cijepljenje svih odraslih osoba tijekom 2021.

S obzirom na razmjere pothvata dio europskih zemalja pozvao je u službu umirovljene liječnike, a drugi su proširili krug osoba koje će smjeti cijepiti.

Ankete pokazuju da u nekim zemljama poput Francuske ili Poljske veliki broj ljudi oklijeva pa je vodstvo Europske unije uložilo napore kako bi uvjerilo stanovnike da se radi o najboljoj prilici za povratak u normalu.

“Cijepljenje je trajni put izlaska iz pandemije”, tvitala je predsjednica Europske komisije.

Dostava Pfizer-BioNTechova cjepiva izazovna je zbog vrlo niskih temperatura na kojima se čuva, te opasnosti koje predstavljaju kriminalne skupine, na što je upozorila europska policijska agencija Europol, pa su u mnogim zemljama pošiljke imale policijsku i vojnu zaštitu.


Komentari