SITAUCIJA JE ZABRINJAVAJUĆA: Hrvati vole piti i pušiti, ali sve više ih se drogira! Evo što najviše konzumiraju

FOTO/Ilustracija: Depositphotos

Kokain, amfetamini, ecstazy i kanabis… Sve navedene droge postaju učestalije na “jelovniku” Hrvata, a sudeći po istraživanju Instituta Ivo Pilar i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo drogiranje svakom godinom postaje sve više “in”.

“Rezultati istraživanja zloporabe sredstava ovisnosti u 2019. godini stavljaju zloporabu sredstava ovisnosti na vrh javnozdravstvenih prioriteta u Republici Hrvatskoj. Sve ukazuje na potrebu planiranja adekvatne politike te promptnog donošenja strateškog okvira za djelovanje u cilju nalaženja učinkovitih i sveobuhvatnih preventivnih mjera i intervencija kako bi se smanjila zloporaba sredstava ovisnosti u Republici Hrvatskoj”, glasi ozbiljno upozorenje autora opsežnog istraživanja “Uporaba sredstava ovisnosti u općoj populaciji Republike Hrvatske”, prenosi Jutarnji.

A rezultati su zabrinjavajući.

Dakle, osim što se od 2011. do 2019. godine povećao trend pušenja i konzumacije alkohola, raste i potrošnja sedativa i trankvilizatora, ali i ilegalnih droga.

Najčešće korištena ilegalna droga bio je kanabis, čija je uporaba 2019. godine bila dvostruko veća i među odraslima i među mlađim odraslima u odnosu na 2011. godinu.

Anketirano je čak 5000 ispitanika, i to metodom “licem u lice”, tako da se rezultati mogu uzeti s velikom sigurnošću.

“Relativno najveći porast uporabe između 2011. i 2019. godine utvrđen je za uporabu kokaina, za oko četiri puta u 2019. godini u odnosu na 2011. godinu. Primjerice, kokain je u 2011. godini uzimala oko jedna od 100 osoba u dobi od 15 do 34 godine, a u 2019. je to činila oko jedna od 25 osoba te dobi. Ti zabrinjavajući podaci ukazuju na potrebu za hitnim intervencijama u ovom području, prije svega donošenjem nacionalne strategije suzbijanja zloporabe sredstava ovisnosti, kao i oblikovanje učinkovitih preventivnih strategija”, upozorila je znanstvena voditeljica projekta, Renata Glavak Tkalić iz Instituta Ivo Pilar, prenosi Jutarnji.

Barem jednom u godini koja je prethodila istraživanju 11,2% odraslih uzimalo je neku ilegalnu drogu, a tijekom posljednjih godinu dana svaka peta mlađa odrasla osoba (21,3%) uzimala je neku ilegalnu drogu. Hrvati najviše konzumiraju marihuanu, čija upotreba je dekriminalizirana u najvećem broju država Europske unije. Kanabis je u godini koja je prethodila istraživanju uzimao svaki deseti odrasli (10,2%), kao i svaki peti mlađi odrasli (20,3%). Osim kanabisa, u posljednjoj godini među odraslima bile su do 2%: kokain 1,9%, amfetamin 1,8%, a ecstasy 1,2%. Pozitivan je podatak kako između 2011. i 2019. barem nema naznaka porata broja konzumenata LSD-ija i heroina.

Ako je točan podatak u istraživanju HZJZ-a i Pilara kako gotovo dva posto odraslih uzima kokain, to znači da otprilike 55.000 hrvatskih građana barem povremeno koristi u popularnu drogu. Približno 50.000 ih je u godinu dana probalo amfetamine i ecstasy iako su, vjerojatno, neki konzumirali sve spomenute droge.

 

Komentari