SINDIKATI POSLALI PORUKU SVIM ČLANICAMA EU: ‘Izbjeglice se treba integrirati u društvo’

Facebook

Na Međunarodni dan migranata, 18. prosinca, europski sindikati pozivaju sve države članice EU da iskažu solidarnost i odgovornost u prihvatu i smještaju izbjeglica, te otvore debatu o reviziji dublinskih propisa.

Europska konfederacija sindikata (ETUC) organizira konferenciju u Zagrebu na Međunarodni dan migranata kako bi istaknula i raspravila praktičan i humanitarni odgovor na izbjegličku krizu.

“Stotine tisuća očajnih ljudi riskira svoje živote kako bi došli u Europu“, rekao je Luca Visentini, glavni tajnik ETUC-a. „Ova humanitarna kriza zahtijeva humanitarni odgovor. Europa ne može gurati ljude natrag u more, u ratne zone, u kampove, bez ikakvih izgleda za zapošljavanjem ili obrazovanjem”, završio je.

“Integracija izbjeglica jedino je rješenje: inkluzija u društvo, te na radno mjesto, gdje god je to moguće. To podrazumijeva investicije u dodatne javne službe i pojačano djelovanje kako bi se osigurala jednaka plaća za jednaki rad. Beskrupulozne poslodavce treba zaustaviti u njihovu izrabljivanju izbjeglica kako bi se plaće općenito smanjivale”, poručio je Visentini.

Europski sindikati uspostavili su 1,000 kontakt točaka diljem Europe kako bi se pružila pomoć migrantima u vezi sa registracijom, radnim dozvolama, obrazovanjem i ostalim praktičnim pitanjima. Sada rade zajedno kroz mrežu ‘UnionMigrantNet’, koja je uspostavljena uz pomoć ETUC-a.

Sindikati su predvodnici borbe za inkluziju i integraciju izbjeglica – i u zastupanju prava izbjeglica – na radno mjesto, te su posvećeni raditi za najpravednije moguće rješenje za domicilne radnike i izbjeglice.

“Solidarnost je možda previše upotrebljavan sindikalni moto, no u slučaju dolaska stotina tisuća izbjeglica u Europu, solidarnost je najbolja riječ kako bi se opisalo ono što nam je potrebno da očuvamo ljudsko dostojanstvo i izbjegnemo ozbiljne konflikte“, kazao je Visentini.


Komentari