Sindikati OBRAZOVANJA žele povećanje plaća i u njihovom sektoru

commons.wikimedia.org

Kao kompenzaciju za ukidanje dodataka na plaću od 4, 8 i 10 posto na godine staža, Vlada je prihvatila povećanje dodataka na plaću u zdravstvu. U svom sektoru, povećanja plaća također su zatražili i sindikati obrazovanja. Ukoliko se to ne dogodi, organizirati će sindikalne akcije.

Sindikati obrazovanja smatraju kako je obrazovanje mladih jednako važno kao i liječenje ljudi te zahtijevaju da u rujnu poveća plaće zaposlenima i u obrazovanju.

Dodatkom kolektivnom ugovoru za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja, svi zaposlenici tog sustava dobili su porast dodataka na plaću za odgovornost i uvjete rada od 4 posto dok su liječnici dobili 2 posto (na već prijašnjih 10 posto), što će za javne financije od 1. listopada značiti porast potrebnih sredstava od 190 milijuna kuna na godišnjoj razini, ističu sindikati.

Komentirajući porast plaća u zdravstvu kažu kako se nadaju da je to “posljedica zaokreta u vođenju ekonomske politike Vlade u pravcu jačanja domaće potražnje i proizvodnje”, te da se “ne radi o politikantskom kupovanju glasova pred izbore”.

“Ne smijemo niti pomisliti da je Vlada pala toliko nisko da ovim načinom honorira osobu “zaslužnu” za razbijanje sindikalne scene”, naveli su u zajedničkom priopćenju Nezavisni sindikat zaposlenika u srednjim školama Hrvatske, Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja i Sindikat hrvatskih učitelja.

Mišljenja su kako je Vlada ovom odlukom “ponovno unijela nered i nejednakost u sustav plaća, baš kao što su to pred izbore činile HDZ-ovske vlade”.

 

 

 


Komentari