SINDIKAT POLICIJSKIH SLUŽBENIKA: ‘Za propuste u slučaju Kristine Krupljan krivo je neučinkovito pravosuđe, ne policija’

Photo: Zarko Basic/PIXSELL

“Svima nam je poznato da je rak rana našeg društva sporo i neučinkovito pravosuđe”, kazali su iz Sindikata policijskih službenika.

S ozbirom na napise medija u kojima se policiju proziva zbog ubojstva 18-godišnjakinje u Zagrebu, Sindikat policijskih službenika osvrnuo se na iste i poslao priopćenje, koje prenosimo u cijelosti:

Sindikat policijskih službenika zamijetio je, u posljednje vrijeme, svakodnevne kritike medija usmjerene prema radu policije koji u izvještavanju javnosti potiču i usmjeravaju građane na nepovjerenje u rad policije. Posljednji takav slučaj je izvještavanje o tragičnom ubojstvu djevojke Kristine Krupljan u Zagrebu od strane Davida Komšića u kojem pojedini mediji doslovno krive policiju zbog tragičnog događaja aludirajući pritom na propuste u njenom postupanju bez da su se u konkretnom slučaju upoznali o stvarnim činjenicama i ovlastima policije.

Smatramo da bi novinari trebali iz više izvora provjeriti dobivene informacije te ipak biti objektivniji u svom izvještavanju, osobito kada je u pitanju ovakav zločin koji je izazvao veliki interes javnosti, kojom prilikom bi se barem djelomično trebali upoznati s ovlastima i djelokrugom rada policije u konkretnim slučajevima.

Naime, u javnosti se policija najčešće proziva zbog činjenice da su pojedini osumnjičenici za teška kaznena djela na slobodi, iako policija u konkretnim slučajevima odradi svoj posao u granicama zakonom danih ovlasti, a koji je pronalazak, hvatanje i prijavljivanje počinitelja prekršaja i kaznenih dijela, te u određenim slučajevima sama predaja počinitelja nadležnim institucijama tj. sudovima. Svima nam je poznato da je rak rana našeg društva sporo i neučinkovito pravosuđe i da se takve osobe puštaju na slobodu, a postupci protiv njih vode predugo, čime sama svrha kažnjavanja i generalna prevencija gube svoj smisao.

>>>Ovo je mladić kojeg se sumnjiči za ubojstvo: David je sin poznatog ugostitelja i već ima jedno ubojstvo iza sebe

Naprijed navedenom govori dovoljno i činjenica da je David Komšić u travnju 2016. godine s vozilom usmrtio pješaka, oca osmero djece, nakon čega je od strane policije prijavljen, kao i za niz drugih kaznenih djela, ali kazneni postupci pred nadležnim tijelima nisu bili dovršeni. Stoga smatramo da je sud u konkretnom slučaju bio brži i učinkovitiji s adekvatnom kaznom počinitelj bi se trenutno nalazio na odsluženju kazne zatvora pa se ovaj zločin vjerojatno ne bi ni dogodio.

Možemo s pravom konstatirati da pravna država u konkretnom slučaju nije djelovala učinkovito s izricanjem adekvatne i brze kazne kojom bi počinitelju pokazala da je njegovo ponašanje zabranjeno i društveno neprihvatljivo, a njegovo naknadno vrijeđanje policijskih službenika to samo i dokazuje.

Isto tako želimo upoznati javnost da je policijski posao izrazito težak jer policijski službenici uz mizernu plaću svakodnevno izlažu svoj život i zdravlje pogibelji kako bi zaštitili živote drugih ljudi i njihovu imovinu te smo pomalo već umorni od ovakvih događaja koji dodatno i nas frustriraju kao policijske službenike. Naime, kako se pomiriti s činjenicom da vas svakodnevno prozivaju mediji za posao koji ste odradili pošteno, savjesno i po pravilima struke, a s druge strane nakon toga gledate te iste počinitelje koje ste prijavili kako se slobodno šeću i smiju vam se u lice, iako znate da im je mjesto sasvim negdje drugdje.

>>>Bahati ubojica mlade Zagrepčanke na Instagramu ismijavao policajce

Policijski službenici se isto tako u svim tim sudskim postupcima šikaniraju kao svjedoci te dodatno od institucija izlažu opasnosti jer im se u nazočnosti kriminalaca čitaju njihovi osobni podaci. U ovom konkretnom slučaju, kao i u mnogim drugim, zakazale su institucije koje imaju obvezu te i takve osuditi i dati im do znanja da je ovakvo ponašanje nepoželjno i da se strogo kažnjava s kaznom zatvora.

Shodno navedenom, umoljavamo sve Vas da s ciljem zaštite dostojanstva i digniteta policije i policijskih službenika, koji taj teški posao rade časno i pošteno, na adekvatan način upoznate javnost s našim dopisom čime bi se demantirali slični novinski tekstovi gdje se bezrazložno blati i proziva na odgovornost hrvatska policija.

Vezano uz ovaj tragičan događaj obitelji preminule Kristine Krupljan javno izražavamo sućut te vjerujemo da će nadležni sud počinitelja konačno adekvatno kazniti, iako na žalost toj obitelji više ništa ne može nadoknaditi gubitak drage osobe“, stoji u priopćenju Sindikata policijskih službenika.

>>>ŠOKANTNA ISTINA O UBOJSTVU ZAGREPČANKE: Smrt djevojke mogla se spriječiti, evo tko je zakazao!

Komentari