Sindikat biciklista upozorava: Dostavljači na biciklima ugrožavaju pješake, evo što je sporno

Foto: Facebook

S pojavom novih oblika dostave – onih na biciklu – povećao se i broj biciklista na ulicama i nogostupima. Neki građani time nisu zadovoljni. Smatraju da ih dostavljači na biciklima svojom neodgovornom vožnjom ugrožavaju.

Tim povodom, Sindikat biciklista uputio je apel vozačima, ali i njihovim partnerima, kojeg prenosimo u cijelosti.

“Poštovani,

proteklih mjeseci na zagrebačkim ulicama viđamo sve više dostavljača na biciklima s oznakama Vaših tvrtki. Budući da se kao udruga zalažemo za korištenje bicikla kao učinkovitog prijevoznog sredstva u gradovima, drago nam je vidjeti popularizaciju bicikla u ovom kontekstu pristupačne dostave.

Međutim, ono što smo također primijetili i na što upućuju građani, je činjenica da vrlo velik udio, zapravo znatna većina Vaših partnera-dostavljača, sudjeluje u prometu na način da krše prometne propise. Uz manjak kvalitetne biciklističke infrastrukture, razumijemo da je vožnja nogostupima postala “uobičajen” način kretanja unatoč zakonskim odredbama, osobito u kontekstu vremenskog pritiska za brzu dostavu. Ipak, ako ga već koriste, vozači bicikla na nogostupu bi se trebali ponašati kao gosti, izbjegavajući bilo kakvo ponašanje koje bi ugrozilo sigurnost pješaka i drugih sudionika u prometu. Umjesto toga, svjedoci smo da nije tako – rizičnom i brzom vožnjom na nedopuštenim površinama Vaši partneri-dostavljači pješake subjektivno uznemiruju, a objektivno dovode u opasnost od nesreća i ozljeda.

Također, velik je broj Vaših partnera-dostavljača koji tijekom noćnih vožnji ne koristi svjetla na biciklima, suprotno zakonskoj obavezi. Morali bi imati svjetlo bijele boje na prednjoj strani i crveno svjetlo na stražnjoj strani bicikla. Time utječu na vlastitu sigurnost, ali i drugih. Pješaci i drugi biciklisti ih teže mogu vidjeti i izbjeći u noćnim uvjetima ako nemaju svjetla, a slično i vozači koji se kreću kolnikom. Ovakvim ponašanjem privlače negativnu pozornost i pojačavaju agresivne reakcije dijela prometne javnosti, upućene vozačima bicikala kao ionako ranjivoj i izloženoj skupini u prometu.

Ovim putem Vas molimo da apelirate na svoje partnere koji kao dio Vašeg brenda obavljaju posao dostavljača i na taj Vas način predstavljaju u javnosti, da se upoznaju s odredbama zakona o propisnom sudjelovanju biciklom u prometu kao i o obveznoj opremi bicikla, a s ciljem da njihovo brzo stizanje na odredište ne bude kao do sada na račun boljeg suživota s ostalim prometnim skupinama na gradskim ulicama.”


Komentari