SINČIĆ SE POJAVIO U ZAGORJU: ‘Ministarstvo poljoprivrede i DHMZ radili su sve da se onesposobi sustav zaštite od tuče’

Foto: Vanesa Pandzic / CROPIX

Obilna tuča pogodila je Krapinsko-zagorsku županiju 2. lipnja, a 6. lipnja župan Željko Kolar je proglasio prirodnu nepogodu za gradove Klanjec i Oroslavje te općine Kumrovec, Zagorska Sela i Veliko Trgovišće.

U subotu su na temu protuzračne obrane u Vižovlju, na mjestu na kojem se nalazi sustav za obranu, konferenciju za novinare održali stranka KLJUČ Hrvatske i Udruga raketara protugradne obrane Hrvatske.

“Još jednom se pokazalo da je Ministarstvo poljoprivrede i DHMZ, kao i povezane strukture, radilo sve da se maksimalno onesposobi sustav zaštite od tuče, odnosno protugradne obrane. To su uradili na način da nisu provodili zakon koji imamo. Ne samo da je to bezakonje, nego možemo govoriti o elementima kriminala kojeg se mora sankcionirati”, rekao je predsjednik stranke KLJUČ Hrvatske i član Europskog parlamenta Ivan Vilibor Sinčić.

“Potiho su oni to otpisali, sustav propada i onda oni danas, 2022. godine, zaključe da sustav ne funkcionira. Pa, normalno da ne funkcionira kada ste ga sustavno uništavali. U drugim zemljama postoje sustavi zaštite od tuče. To su različiti sustavi, netko koristi avione, netko rakete, generatori su tu… Postoji cijeli spektar, a što radi Hrvatska? Oni jednostavno rade sve da sustav nestane. Njihovo rješenje su mreže za tuču i osiguranje”, dodao je Sinčić.

“Idemo se zajedno boriti za ono što je uspješno. Imaju teze o znanstvenim dokazima, koje ne vrijede. Ovi ljudi oko mene, iz iskustva znaju da, ako se radi na pravi način, na pravom mjestu i u pravo vrijeme, da sustavi jesu učinkoviti. Samo Ministarstvo poljoprivrede i DHMZ sustavno potkopavaju ovu inicijativu. Živimo u 21. stoljeću, postoje tehnologije, a kod nas znanstvene spoznaje ne vrijede. To je apsurd i banalnost”, kazao je Sinčić te zaključio kako već sljedećeg tjedna šalje upite nadležnima u komisiji, piše Zagorje International.

Komentari