Sezona godišnjih odmora je otvorena: ‘U Hrvatsku od ponoći ušlo više od 12 tisuća putnika’

Ilustracija: Foto: Damir Krajac / CROPIX

U Hrvatskoj je 3. lipnja neradni dan jer se slavi katolički blagdan Tijelovo. Brojni su se građani zaputili na vikendice i more, a stižu i turisti. Tijekom cijeloga dana na graničnim prijelazima nastajale su velike kolone. Na autocestu prema moru prijepodne je ušlo više od 14 i pol tisuća vozila.

Osim s covid potvrdama, putnici iz Europske unije dolaze i s negativnim PCR i antigenskim testovima ili potvrdama da su preboljeli koronu.

Upitan jesu li Covid potvrde povezane sa sustavom “Enter Croatia”, Jelić je pojasnio kako bi bilo dobro da putnici prilikom logiranja na sustav “Enter Croatia”, nakon što upišu svoje podatke, to i uploadaju, da bi se prilikom granične kontrole to također moglo vidjeti. Ističe da bi to svakako ubrzalo proces granične kontrole.

Preko 12 tisuća putnika ušlo u Hrvatsku od ponoći


Od ponoći do četvrtka kasno popodne u Hrvatsku je preko graničnog prijelaza Bregana ušlo više od 12.000 putnika, potvrdio je šef smjene Postaje granične policije Bregana. Uvjeti prelaska granice ovise o državi u koju se putuje, a sustav “Covid potvrda” trebao bi zaživjeti na području cijele EU od 1. srpnja. Osim na Bregani i na graničnom prijelazu Macelj danas su bile kolone automobila, a sve veći priljev gostiju je i na graničnom prijelazu Rupa.

EU digitalne COVID potvrde

O uspješnoj uspostavi Hrvatskog nacionalnog sustava za izdavanje EU digitalne COVID potvrde u srijedu je govorio potpredsjednik Vlade ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. Od 1. lipnja sedam država EU odlučilo se povezali s EU pristupnikom te su počele izdavati prve digitalne potvrde, a uz Hrvatsku to su i Bugarska, Češka, Danska, Njemačka, Grčka, Poljska.

Ministarstvo unutarnjih poslova RH integriralo je validaciju potvrda u Nacionalni granični informacijski sustav te uspostavilo poveznicu sa sustavom Enter Croatia.

Komentari