SEIZMOLOGINJA NAKON JAKOG POTRESA: ‘Južni dio Hrvatske i BiH je izuzetno seizmički aktivan’, govorila je i o posljedicama

Potres BiH (Foto: EMSC)

U četvrtak ujutro Hercegovinu je pogodio potres magnitude 4,9 po Richteru. Podrhtavanje je uznemirilo mještane tog kraja, a osjetilo se i u Dalmaciji. Epicentar je bio 14 kilometara sjeverno od širokog brijega.

Rukovoditeljica Seizmološke službe RH Ines Ivančić za N1 je otkrila da se radi o jakom potresu.

“Procjenjuje se da je intenzitet u epicentru šest ili sedam stupnjeva seizmološke ljestvice intenziteta”, kaže Ivančić i dodaje da je južni dio Bosne i Hercegovine i Hrvatske izuzetno seizmički aktivan pa će ovakvih potresa još biti.

“Seizmička aktivnost je izražena u ovom dijelu BiH i Hrvatske”, naglašava.

Na pitanje o posljedicama ovakvih potresa, seizmologinja tvrdi da mogu izazvati štetu na građevinama.

“Mi to stavljamo za epicentralno područje u kojemu se dogodio potres i gdje se seizmičkom ljestvirom intenziteta opisuje kakve mogu biti posljedice” ,objašnjava.

Ivančić kaže da se naknadna podrhtavanja se uvijek očekuju.

“Mogu biti slabija. Malo je vremena prošlo od potresa, dogodio se u 8.07 sati. Vidjet ćemo kako će se razvijati”, tvrdi.

Kaže i da se ovako jak potres sigurno osjetio i u južnom dijelu Hrvatske. Na samom kraju poručila je da seizmolozi u Hrvatskoj o potresima znaju mnogo te da imaju jedan od najboljih kataloga u Europi.

“Našim instrumentima bilježimo mnogo potresa, jačih i slabih, onih dalekih i ovih blizu, zabilježili smo i afganistanski potres neki dan. Sve te podatke u realnom vremenu dobivamo u našem centru u Zagrebu”, zaključuje Ines Ivančić.


Komentari