Seizmolog Sović: ‘Potres se ne može predvidjeti, ali postoji nešto što se zove ‘rana najava’. No to kod nas nije moguće’

Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Seizmolozi u Hrvatskoj su itekako na meti javnosti i medija, a postavljaju se brojna pitanja zbog jakog potresa koji je u ožujku prošle godine pogodio Zagreb, te onog razornog 29. prosinca koji je pogodio Sisačko-moslavačku županiju. Zbog navedenog seizmolozima telefon neprestano zvoni, a u reportaži N1 televizije o problemima i izazovima s kojima se susreću ljudi koji se bave potresima govorio je Ivica Sović,  seizmolog  Geofizičkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu.

Na samom početku objasnio je kako je područje Sisačko-moslavačke županije i dalje jako aktivno, a bit će i u narednih godinu dana, ako ne i duže. Sović je komentirao može li se ponoviti još jedan ovako jaki potres.

Na pitanje smatra li da se na tom području može ponoviti još jedan ovako jaki potres, Sović odgovara: “Mislim da se taj dio rasjeda relaksirao i da od njega nema opasnosti, ali ima još rasjeda na tom području. Tako da ne mogu prognozirati da neće biti opet potresa”, rekao je.

Iako se potres ne može predvidjeti, postoji nešto što se zove “rana najava“, no kod nas to nije moguće.

“To se može postići na mjestima poput Japana gdje je seizmički izvor udaljen nekoliko stotina kilometara od ugroženog mjesta. Recimo, u Japanu potres nastane u moru, nekoliko stotina kilometara od ugroženog mjesta i onda se putem radijskih valova može minutu ili dvije prije obavijestiti javnost da se ugase najbitnije stvari, poput plinovoda ili zaustave vlakovi, objasnio je”, objasnio je.

Tvrdi i da ih građani često zovu tražeći utjehu, no seizmolozi ne služe da tješe, već da “plaše ljude“, a Sović je objasnio zašto.

“Nekada u starome Rimu, kad bi vojskovođa pobijedio, radio je trijumf i iza njega je išao rob koji mu je stalno šaputao ‘memento mori’. Tako mi stalno našim ljudima okolo, građevinarima govorimo – sjetite se potreba, bit će opet, nemoj graditi tako da se sruši od potresa”, dodaje Sović.

Godišnje se u Hrvatskoj locira između 10. do 12. tisuća potresa, a Sović tvrdi da nisu bila dva velika u Zagrebu i Petrinji, nitko to ne bi ni primjećivao. Naglašava i da je Hrvatskoj potrebno barem stotinjak seizmologa jer je Hrvatska specifičnog oblika.

 


Komentari