Seizmolog Kuk: ‘Tlo podrhtava, ali to je normalna pojava. Tako će se nastaviti još mjesecima, a nama nedostaje ljudi’

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Seizmolog Krešimir Kuk objasnio je koliko ih radi u seizmološkoj službi te do kada bi moglo potrajati podrhtavanje tla.

“Ima nas deset u seizmološkoj službi, smjene praktički nemamo i radimo danonoćno. Uspjeli smo organizirati tri ekipe koje postavljaju instrumente po terenu, a dvoje ili troje analizira potrese koji se stalno događaju. Nedostaje nam ljudi”, rekao je u HRT-ovoj emisiji Dobro jutro, Hrvatska.

Seizmološka služba dobila je po 20 kompleta seizmografa i akcelerografa s pripadajućim sustavima prikupljanja podataka o potresima. Novu opremu u vrijednosti 4,5 milijuna kuna financiralo je Ministarstvo znanosti, a prošlog tjedna postavljena je na petrinjsko područje.

“Naša državna mreža je i dalje nedovoljno gusta, to se značajno osjeti u ovakvim nekakvim događanjima jer nismo u stanju registrirati sve što se događa u određenom području. Ovom opremom pokrit ćemo sadašnje aktivno epicentralno područje, ali obećano je da ćemo dobiti instrumente za preostali dio Hrvatske kojeg također ne bi trebalo zapostaviti”, pojasnio je seizmolog.

Tlo na petrinjskom području i dalje podrhtava, ali radi se, kako kaže, o normalnoj pojavi. Dodao je kako se već vidi da je na tom području seizmička aktivnost malo oslabila, ali da će podrhtavanja sigurno trajati još mjesecima.

“S vremenom će oni slabiti i biti rjeđi, ali još uvijek se poneki jači potres dogodi što djeluje na ljude i oni u epicentralnom području su još uvijek u strahu”, objasnio je seizmolog.


Komentari