Seizmolog Kuk otkrio do kada će trajati serija naknadnih potresa: ‘Imamo migraciju epicentara prema sjeverozapadu i Velikoj Gorici’

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

O podrhtavanjima na području Banovine, kao i seizmičkoj aktivnosti u ostatku Hrvatske, za N1 govorio je seizmolog Krešimir Kuk. Potvrdio je da već neko vrijeme imamo učestali broj podrhtavanja, ali se radio o nastavku serije potresa te da se ne očekuju jače magnitude.

“Već duže vrijeme imamo migraciju epicentara prema sjeverozapadu, puno potresa se u posljednjih pola godine događa prema ovom dijelu, potresi se kreću prema sjeverozapadu i malo sjeverno prema Velikoj Gorici. Bilo je potresa koji su se malo jače osjetili na tom području, a to je tijek seizmičkih aktivnosti nakon onoga što se dogodilo krajem prošle godine”, objasnio je Kuk.

Naglasio je i da su medvedničko i područje Banije odvojeni te da su ova podrhtavanja posljedica jačih potresa.

“Bit će za koji dan objavljena slika epicentara potresa u ovoj godini koji su nastupili nakon onog glavnog prošlogodišnjeg, i vidjet će se da se većina epicentara nalazi uz rasjed onog glavnog potresa koji je bio prošle godine”, kaže.

Na pitanje do kada će trajati serija naknadnih slabih potresa, Kuk odgovara da je očekivani period duže od godinu dana, ali da se ne zna točno. Ističe da je nemoguće precizirati kad će ta serija završiti te da se radi “o procesu uspostave novog ravnotežnog stanja”.

Jesu li ova podrhtavanja znak da neće doći do jačeg potresa, Kuk kaže da se to ne može sa potpunom sigurnošću reći.

“Ono što mi očekujemo, s obzirom na tijek odvijanja seizmičnosti i na činjenicu koliko je to područje seizmogeno, koliko se često događaju jaki potresi, mi ne očekujemo da bi bio neki jaki potres, ali je moguć još neki potres koji će u ovoj seriji uslijediti, jer to se ne prognozira i ne može se utvrditi s velikom točnošću”, zaključio je Kuk.


Komentari