Seizmolog Kuk o potresu magnitude 5 po Richteru: ‘Upozoravali smo na to. Ovo će trajati još neko vrijeme’

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Mnogi su građani u središnjoj Hrvatskoj osjetili večerašnji potres. Osjetio se i u Zagrebu.

Seizmolog Krešimir Kuk potvrdio je da je potres bio magnitude 5 po Richteru te da je epicentar bio kod Strašnika.

“To je područje aktivno zadnjih dana”, rekao je Kuk.

“Mi smo upozoravali na ovo i realno je, nakon onog jakog potresa, očekivati nekoliko potresa jačine 5 ili 4. To će se događati narednih mjeseci i ova serija će trajati još neko vrijeme”, rekao je Kuk za N1.

“Živimo na seizmički aktivnim područjima, ne možemo reći da će se tlo u potpunosti smiriti. I kad je mirno, bilježimo sitne potrese koje ljudi ne osjete. Postoje periodi intenzivnije aktivnosti. Kad prođe ova serija, stvar će se sigurno smiriti, ali treba proći neko vrijeme”, rekao je Kuk.

Dodao je da su dobili pomoć vlade i da su naručeni instrumenti iz SAD-a te da će ići na šire epicentralno područje i pokušat će registrirati s većom gustoćom instrumenata što se događa.

Tlo se jako treslo oko deset sekundi.

“Danas, 6. siječnja 2021. godine u 18 sati i 1 minutu seizmografi Seizmološke službe Republike Hrvatske zabilježili su jak potres s epicentrom kod Petrinje.

Magnituda potresa iznosila je 5.0 prema Richteru, a intenzitet u epicentru VI-VII stupnja EMS ljestvice. Potres se osjetio u središnjoj Hrvatskoj”, priopćili su iz Seizmološke službe.

Komentari