Šef KB Dubrava upozorava: ‘Novi val je tu pred nama. Pitanje je kada će to početi rasti’

Photo: Igor Kralj/PIXSELL

U Dnevniku HTV-a gostovao je ravnatelj Kliničke bolnice Dubrava, profesor Ivica Lukšić, a govorio je o epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj.

“Prema svim predviđanjima, realno je očekivati skok broja novozaraženih. Slijedom toga i nažalost veći broj bolesnika za bolničko liječenje”, poručio je Lukšić i istaknuo da su ključni ljudi u sustavu te da bi veći broj zaraženog zdravstvenog osoblja ugrozilo funkcioniranje navedenog.

U pandemiji živimo već dvije godine, a Lukšić najavljuje novi val.

“Današnji sastanak s premijerom na tragu je toga da je on iskazao veliku zahvalnost svima koji sudjeluju u borbi, u pandemiji. Međutim, nemamo iluzije, novi val je tu pred nama. Pitanje je kada će to početi rasti, moramo biti spremni i dati sve od sebe u liječenju pacijenata”, otkrio je šef KB Dubrava.

Istaknuo je i da je oko 75 do 80 posto hospitaliziranih pacijenata necijepljeno, a jednaka je statistika i s preminulima. Dr. Lukšić je tim povodom pozvao građane da se cijepe, kao i da prime treću dozu. Kaže i da nemaju teže hospitaliziranog bolesnika koji su primili treću dozu.

Na pitanje mogu li lijekovi protiv COVID-a biti zamjena za cjepivo, Lukšić kaže da ne mogu te da je cijepljenje glavno oružje, a da se lijekovi daju u vrlo indiciranim slučajevima. Odgovorio je i na pitanje zašto u Hrvatskoj ima velik broj preminulih od koronavirusa.

“Ja bih rekao da je slaba procijepljenost jedan od najvažnijih faktora. Tu je i pitanje starosti populacije. Kada imate situaciju da je među starom populacijom velik broj necijepljenih, onda je posljedično tome i smrtnost veća. Moramo učiniti dodatni napor i apelirati na starije sugrađane da se cijepe i trećom dozom”, istaknuo je.

Upozorava i da će buknuti epidemija nekih drugih bolesti jer su u posljednje dvije godine u KB Dubrava fokusirani na borbu s koronavirusom.

“Od početka pandemije smo činili sve kako bismo smanjili štetu, ali kada imate veliki val priljeva novih bolesnika, vi druge morate na ovaj ili onaj način staviti na čekanje, zaključio je ravnatelj KB-a Dubrava, dr. Ivica Lukšić.

Komentari