SDP PORUČUJE: HDZ još jednom pokušava obmanuti hrvatsku javnost

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Peripetije u pregovorima za buduću vladu se i dalje nastavljaju.

SDP tvrdi kako HDZ želi obmanuti hrvatsku javnost, stoga su poslali priopćenje u kojem objašnjavaju kako su otvoreni za suradnju s MOST-om, dok udruženje s HDZ-om smatraju neodrživim.

“S obzirom na različite interpretacije jučer objavljenih odgovora koalicije Hrvatska raste i Domoljubne koalicije na prijedlog MOST-a o formiranja zajedničke tripartitne vlade želimo jasno istaknuti da HDZ još jednom pokušava obmanuti hrvatsku javnost. Iako se izjavama čelnika Domoljubne koalicije želi stvoriti dojam kako su pozitivno odgovorili na zahtjeve MOST-a iz objavljenih formalnih zaključaka je jasno da su odbili mogućnost tripartitne vlade s MOST-om i koalicijom Hrvatska raste.”, poručili su iz SDP-a.

Ustvrdili su i kako su u HDZ-u, od samih početaka pregovora uporno ponavljali da je takva koalicija za njih neprirodna, nerealna i neprihvatljiva.


“Isto tako, nisu jasno i nedvosmisleno prihvatili prijedlog MOST-a o nestranačkom mandataru već su tek otvorili „mogućnost razgovora“ o toj temi. Sasvim je jasno da Domoljubna koalicija u ovom trenutku nije jasno i nedvosmisleno prihvatila prijedloge MOST-a.”, kažu iz SDP-a.

Isto tako, još jednom su istaknuli da je koalicija Hrvatska raste poslala odgovor kako je u ovom trenutku prijedlog formiranja tripartitne vlade neodrživ.

“Podsjećamo na javno izneseni uvjet naše koalicije za razgovor oko toga, a to je da se svi partneri u tom procesu trebaju zahvaliti na suradnji članovima, te posebno obnašateljima određenih javnih funkcija koji imaju pravomoćne optužnice za teža krivična djela. Podsjećamo da je HDZ odmah u startu odbacio mogućnost razgovora o tome

Nadalje, držimo da je ovime zaključena ova faza pregovaračkog procesa koji je započeo s prijedlogom MOST-a od 7. Prosinca 2015. To je u potpunosti u skladu s temeljnim načelom MOST-a da prijedlog neće biti prihvaćen ukoliko se obje strane s time ne slože. Podsjećamo na prethodni slučaj konstituiranja Sabora i odustajanje MOST-a od izbora gospodina Roberta Podolnjaka za predsjednika Sabora zbog činjenice da ga je treća strana – HDZ-ova koalicija odbila podržati.”, rekli su iz SDP-a.

Sve prethodno motiviralo ih je da u jučerašnjem obraćanju MOST-u i javnosti predlože nastavak bilateralnih razgovora između koalicije Hrvatska raste i MOST-a s ciljem formiranja stabilne saborske većine i nove hrvatske Vlade.

Pozvali su MOST na definiranje zajedničkih polazišta za bilateralne razgovore. U tom smislu, tvrde nisu na početku. Njihova je želja iskoristiti sve do sada razmijenjene ideje i prijedloge u međusobnim razgovorima.

“Ono što nismo u mogućnosti realizirati s HDZ-om i njegovim partnerima uvjereni smo da možemo s MOST-om. U svakoj prethodnoj fazi razgovora pokazali smo punu otvorenost, iskrenost i spremnost na suradnju s jedinim ciljem da u što kraćem vremenu osiguramo za Hrvatsku stabilnu Vladu s čvrstom potporom u Saboru koja će biti u stanju provoditi reforme i nastaviti pozitivne trendove u gospodarstvu.”, zaključili su predstavnici SDP-a.

Komentari

loading...