SDP-ovka vraćena na posao nakon što je uzela 127 tisuća kuna za nerad

FOTO: Patrik Macek/PIXSELL

Nađ je iskoristila svoje pravo na plaću nakon smjene po sistemu 6+6 i na račun toga uzela 127 tisuća kuna.

Bivša zamjenica ministra branitelja Matića, Vesna Nađ zbog čijeg je zapošljavanja u Ministarstvu uprave glas podigao Josip Đakić, a potom prijetivši ostavkom reagirao i ministar Kovačić, na novo je mjesto zasjela zahvaljujući ministru Medvedu koji je nije želio u svom sektoru.

U međuvremenu je uzela plaće po stistemu “6+6” i tako postala presedan u zapošljavanju dužnosnika.

Iza zapošljavanja zamjenica bivšeg ministra branitelja Predraga Matića Vesne Nađ kod ministra uprave Ivana Kovačića nalazi se presedan u zapošljavanju u državnoj upravi.

Naime, Nađ je iskoristila svoje pravo na plaću nakon smjene po sistemu 6+6 i na račun toga uzela 127 tisuća kuna, a potom je raspoređena u drugo ministarstvo što se dosad među dužnosnicima još nije dogodilo.

Međutim, to je od ministra Kovačića tražio ministar branitelja Tomo Medved pa je Vlada takav prijedlog kasnije i potvrdila, kako pišu 24sata navodeći kako je stoga Kovačić i reagirao na napad HDZ-ovca Josipa Đakića.

Vlada je u nedjelju objavila da neće biti ostavke Kovačića jer je Nađ premještena sporazumno iz Ministarstva branitelja u Ministarstvo uprave, no nisu objasnili kako je moguće da se dogodio presedan. Nađ je, i prije nego što je postala zamjenica Matiću, bila zaposlena u Ministarstvu branitelja, i to od 1998.

SDP-ova dužnosnica kaže da ju sadašnji ministar branitelja Tomo Medved nije htio vratiti na staro radno mjesto nego ju je u biti prisilio da ode i iskoristi pravo na šest plus šest, no onda se dogodio obrat.

Htjela se vratiti na posao, ali ju Medved je nije htio

“Odmah po razrješenju tražila sam, sukladno zakonu, povratak na adekvatno radno mjesto u ministarstvo u kojem sam bila državni službenik od 1998. godine. Ministar me nije rasporedio nego je obavijestio Vladu da imam pravo 6 plus 6. Žalila sam se Odboru za državnu službu. Odbor je u veljači ove godine naredio ministarstvu da donese rješenje o rasporedu sukladno zakonu i sporazumu o povratku u državnu službu u roku 15 dana”, ispričala je Nađ kojoj je nakon isplaćene otpremnine prihvaćena žalba te je vraćena na posao.

Zakonska odredba po kojoj mora vratiti otpremninu ne postoji. Sama ne otkriva koliko je dobila, međutim na temelju izračuna po njenoj plaći riječ je o 127.500 kuna.

Budući da je Medved protiv Nađ prosvjedovao sa “šatorašima” nije je želio natrag u Ministarstvu pa je s kovačićem dogovorio premještaj. U Ministartvu uprav eona bi trebala raditi kao viši upravni savjetnik.

Inače, saborski zastupnik Josip Đakić zbog zapošljavanja SDP-ovki Vesne Nađ i Višnja Tafra prozvao je ministra Ivana Kovačića i njegovu odluku nazvao podlom. Kovačić je potom tražio da se ispriča jer će on u suprotom podnijeti ostavku. Đakić na ostavku nije pristao, međutim tenzije smiruju iz Vlade gdje kažu da do ostavke neće doći te da su obje zapsolenice primljene preko natječaja i sukladno zakonu. O presedanu kod Vesne Nađ nisu progovorili.

Nađ je trenutačno potpredsjednica zagrebačkog SDP-a i bliska suradnica Davora Bernardića.


Komentari