SDP osudio skup HOS-a i izjavu vladinog izaslanika: ‘Nedopustivo je da se Domovinski rat i stvaranje današnje Hrvatske dovodi na bilo koji način u vezu sa zločinačkom NDH’

Foto: Vojko Basic / CROPIX

U nedjelju su polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća pripadnici IX. bojne HOS-a Rafael Vitez Boban ispred spomenika poginulim suborcima u Splitu 3 obilježili 31. godišnjicu osnivanja te postrojbe.

Među govornicima su bili ratni zapovjednik IX. bojne HOS-a i umirovljeni pukovnik Marko Skejo, predsjednik Skupštine Splitsko-dalmatinske županije Mate Šimundić, bivši general HOS-a i saborski zastupnik Domovinskog pokreta Ante Prkačin te Matko Raos kao izaslanik potpredsjednika vlade i ministra branitelja Tome Medveda.

Raos je prilikom govora, u kojemu je sam rekao kako je tu u ime potpredsjednika vlade i ministra branitelja, pozdravio sve i rekao:

“Morate znati, da nije bilo 10.4.1941., ne bi bilo ni današnje Hrvatske.”

O spomenutoj se izjavi oglasio SDP priopćenjem kojeg potpisuje potpredsjednik SDP-a Hrvatske, Ranko Ostojić.

“Strogo osuđujemo današnji skup u Splitu i izjave koje je dao izaslanik ministra branitelja, brigadir Matko Raos, a u kojima navodi kako “ne bi bilo današnje Hrvatske da nije bilo 10. travnja 1941. godine”.

Nedopustivo je da se Domovinski rat i stvaranje današnje Hrvatske dovodi na bilo koji način u vezu sa zločinačkom NDH, koja je bila kvislinška tvorevina. Hrvatska, kao i cijela slobodna Europa, nastala je na temeljima i vrijednostima antifašizma, što je definirano našim Ustavom i na to trebamo biti ponosni.

Ne možemo dopustiti niti tolerirati da ljudi koji predstavljaju ministra i Vladu imaju ovakav stav. Pozivamo ministra i Vladu da se ograde od ovog skupa i riječi njihovog izaslanika Raosa.”

 

 


Komentari