SAMOSTALNI SINDIKAT ZDRAVSTVA oštro iskritizirao novog ministra

www.hdz.hr

Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske zgranut je jučerašnjim prvim obraćanjem novog ministra zdravlja javnosti – građanima Republike Hrvatske i zaposlenima u sustavu zdravstva i zdravstvenog osiguranja.

Priopćenje Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi prenosimo u cijelosti:

“Novi ministar zdravlja još uvijek izgleda nije svjestan koga sve predstavlja kada daje izjave ali niti težine svojih riječi, a izgleda da mu je i svejedno koju poruku šalje,  jer da je svjestan toga valjda bi se bolje pripremio.

Naime, jučerašnjim obraćanjem ministar zdravlja poručio je građanima da će svi zadržati osnovna prava iz zdravstvenog osiguranja, ali nije rekao da će sustav javnog zdravstva ostati na istim načelima, već samo  najavio uvođenje novih oblika osiguranja,  pa po načelu što nije rečeno ne znači da neće biti …  pretpostavljamo da ćemo u slijedećem obraćanju saznati hoće li  ipak biti uvođenja privatizacije u sustav javnog zdravstva.

Međutim, obraćajući se svim zaposlenima u sustavu zdravstva i zdravstvenog osiguranja ministar je potpuno zaboravio da u ovoj djelatnosti radi 73.000 zdravstvenih i nezdravstvenih  radnika, pa je zalažući se samo za prava 12.000 liječnika u startu pokazao svima ostalima čiji je on ministar i zagovornik. To je nedopustivo!

Ministar je takvim postupanjem napravio krucijalnu pogrešku: izabrao je stranu unutar istog sustava, napravio diskriminaciju među radnicima i pokazao da ne poznaje ali i ne poštuje hrvatske propise.

Da novi ministar zdravlja ne poznaje važeće zakone pokazao je najavljujući i zalažući se za strukovni kolektivni ugovor za liječnike, očito se ne pripremajući i ne znajući da bi tako nešto proveo, postoje preduvjeti koje mora ispuniti, ali da oni na njegovu žalost ili na sreću,  nisu u njegovoj ovlasti jer još uvijek u Republici Hrvatskoj promjena zakonskih propisa nije u domeni ministra, već mora proći zakonom propisanu proceduru i na kraju kroz Sabor RH.

Dakle takva obećanja morat će ipak provesti na legitiman način.

Istom prilikom govoreći o strukovnom ugovoru za liječnike ministar je najavio  i dogovore s udrugama zdravstvenih i nezdravstvenih djelatnika, što u načelu podržavamo, jer  dobro je imati širinu i konsenzus ili bar podršku struke, međutim ako je mislio na uspostavu socijalnog dijaloga, ili pregovarati o pravima radnika,  onda ga podsjećamo da su mu socijalni partneri sindikati, a ne udruge i da je to zakonom propisana forma koja se mora poštivati. Pa mu poručujemo  neka za slijedeće javno obraćanje zapamtiti  barem  koji su to sindikati u djelatnosti zdravstva koji su reprezentativni za pregovaranje.

Također podsjećamo da se pregovarati ne može parcijalno (može, ali završi na sudu i bude poništeno), već je  potrebno pozvati sindikate, jer socijalni partneri nisu ni udruge ni komore nego samo sindikati.

Neprihvatljivo je da se novi ministar u svom obraćanju radnicima, obvezuje samo liječnicima osigurati nova prava koja zapravo i nisu utemeljena na zakonima naše države, ali moramo prigovoriti da  je ministar zastupajući interesne samo jedne interesne skupine negdje izgubio 60.000 drugih radnika u javnom zdravstvu.  Što je s njima  i njihovim pravima?  Ovakvo ponašanje je stvarno diskriminacija i omalovažavanje svih ostalih radnika i to već u prvom javnom nastupu. Čestitamo!

Ministar zdravlja mora znati koga predstavlja i za što je ovlašten.

Ministar mora znati da kada najavljuje, za ovaj sustav krucijalne promjene, da mora imati pravnu osnovu i da te promjene može ostvariti samo kroz socijalni dijalog.

Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske je uvijek bio za uređenje zdravstvenog sustava  i za građane i za radnike, borili smo se protiv diskriminacije i zloupotrebe položaja pojedinaca i zalagali se i zalagat ćemo se i dalje za transparentnost i zakonitost.

Zato upozoravamo da je ovakvo obraćanje  naznaka da u još uvijek nesređenom sustavu  dolazi još gore vrijeme.

Tražimo da se ministar zdravlja ponaša u skladu sa svojim ovlastima i sa pozicije u kojoj se nalazi. Tražimo da bude ministar zdravlja i za građane i za sve zaposlene radnike unutar sustava zdravstva i zdravstvenog osiguranja.”

 

 

 

Komentari