SADA JE I TO JASNO! Markotić o cijepljenju trudnica i djece: ’Imali smo neki dan situaciju’

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Na konferenciji za medije stožera civilne zaštite RH govorilo se o cijepljenu trudnica te djece. Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević, Alemka Markotić rekla je kako su trudnice rizična populacija i bilo bi pametno da sve mlade žene koje planiraju trudnoću cijepe na vrijeme.

Prisjetila se potom nedavne situacije. “Imali smo situaciju da županijska hitna zove, da imaju pozitivnu osobu, preko 180 kilograma, visokorizičnu, koja će vjerojatno završiti u intenzivnoj. Nakon toga zovu da imamo trudnicu u teškom stanju, stanje joj se sinoć pogoršalo, dijete je srećom živo doneseno na svijet carskim rezom, a ona je stavljena na respirator. Zasad je živa, nadam se da će tako i ostati”, rekla je.

Dodaje pak i kako još uvijek nije dobro komunicirano cijepljenje trudnica. Ona smatra da bi se žene trebale cijeptii nakon što rode i dok doje. Ne tijekom trudnoće, govori, ali svakako prije i poslije iste.

“Sve žene koje planiraju trudnoću bilo bi dobro da se cijepe prije nego što planiraju trudnoću. Sad u Klinici imamo tri rodilje u dosta teškom stanju i jedno dijete koje je srednje teško bolesno. To su opasnosti. Umjesto da se te žene i njihove obitelji vesele, stanje je teško. Cijepljenje trudnica zasad nije odobreno, ne postoji odobrenje ni s jednim trenutnim cjepivom da se žene koje su trudne cijepe. Iz literature znamo da su se neke, ne znajući da su trudne, cijepile i prema dosad dostupnim podacima nema informacija o nuspojavama, ali nema trenutno preporuka da se trudnice cijepe”, navela je.

Govorila je potom i o cijepljenju djece od 5 do 12 godina pa zaključila kako u EMI očekuju da će uspjeti pregledati dokumentaciju do 12 mjeseca i da će moći dati pozitivan odgovor.

“Pozitivni su jer je Američki centar izdao takvu preporuku. Optimisti jesmo”, kaže.


Komentari