‘SAČEKAT ĆU VAS U MRAČNOJ ULICI’ Građani odbijaju cijepljenje i prijete liječnicima, ovakvo je ponašanje zabrinjavajuće

FOTO: Željko Lukunić/PIXSELL/ Ilustracija

Od ukupno 14 prijavljenih fatalnih ishoda nakon cijepljenja za njih šest je utvrđeno da nisu uzročno-posljedično povezani s cijepljenjem, za tri nije vjerojatna povezanost, a njih pet je u tijeku obrade. Unatoč tome, građani mahom odbijaju cijepljenje AstraZenecom.

Nataša Ban Toskić iz Koordinacije obiteljske medicine  potvrdila je za HRT da je prošli tjedan oko 30 posto naručenih pacijenata odbilo cijepljenje AstraZenecom, dok s Pfizerom i Moderninom nije bilo sličnih problema. Istaknula je da su nuspojave češće kod mlađih ljudi.

“Jako sam dobro povezana sa svojim kolegama i kod cijepljenja nismo primijetili nuspojave vezano za tromboembolijske događaje. Zabilježene su uobičajene nuspojave i to češće kod mladih ljudi – glavobolja, povišena temperatura, bolovi u mišićima ii zglobovima. Slične su nuspojave i prilikom cijepljenja protiv gripe”, rekla je.

Dosad je ukupno zabilježeno 30 slučajeva povezanih s tromboembolijom nakon cijepljenja AstraZenecinim cjepivom. Međutim, dodala je – ima i prijava za ostala cjepiva i za lakše nuspojave. Za Astrazenecu su prijavljena 573 slučaja, za Pfizer 1.015 a za Modernu 96 nuspojava. Naglasila je da se cjepivom Moderne ipak cijepilo najmanje građana.

Dodala je da nije na liječnicima obiteljske medicine da nagovaraju ljude na cijepljenje, ali da pacijenti moraju biti informirani. Da bi sve prošlo u redu, kod građana mora postojati volja za cijepljenjem i cjepivo mora uredno pristizati, istaknula je.

Naglasila je da će građani biti cijepljeni onim cjepivom kojim žele te da, ako odbiju neko cjepivo, “ne ispadaju s liste” ili “idu na kraj reda”. Međutim, što je lista čekanja za neko cjepivo veća – dulje će čekati i nema jamstva kad će doći na red.

Pacijentima je poručila da se liječnici drže uputa regulatornih tijela i nemaju nikakvog utjecaja na to kad će cjepivo stići i koje će vrste biti. Liječnici su zbog cijepljenja počeli dobivati prijetnje.

‘Snimamo vas’, ‘pustit ćemo vas u medije’, ‘kako ste nam rekli da nema cjepiva za nas’, ‘sačekat ću vas u mračnoj ulici’, samo su neke od prijetnji koje su liječnici dobivali.


Komentari